< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 27 ianuarie 2009

Basescu: Acoperirea angajamentelor electorale ar duce la prabusirea economiei

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la postul public de radio, ca Guvernul si-a luat angajamentele electorale pe patru ani si ideea ca trebuie acoperite in termen cat mai scurt, intr-un moment de criza economica, nu poate duce decat la colaps.

"O alta capcana a bugetului ar putea fi dorinta Guvernului de a acoperi angajamentele electorale. In primul rand, aceste angajamente sunt pentru patru ani si ideea ca trebuie acoperite acum, cand suntem constienti de o stare de criza economica, nu poate duce decat la colaps", a declarat seful statului, aratand ca exista, cu siguranta, dorinta de a se rezolva problema salarizarii profesorilor sau a majorarii punctului de pensie.

"Mi-as dori ca si bugetarii sa fie bine platiti, dar o actiune iresponsabila de a duce in salarii resursele financiare ale bugetului ar fi o mare eroare", a spus seful statului, potrivit ziare.com. Basescu a aratat ca exista doua elemente cheie pentru ca Romania sa poata functiona in momentul de fata: plata imediata a datoriilor catre agentii economici si crearea de noi locuri de munca.

"A crea locuri de munca inseamna sa lansezi lucrarile de infrastructura, cu bani din bugetul de stat, pana cand vom fi capabili sa-i aducem pe cei de la Uniunea Europeana. Asta inseamna continuarea lucrarilor de autostrazi incepute, asta inseamna sa sustii intreprinderile mici si mijlocii, sa incepi programele de reabilitare termica a blocurilor, toate angajand forta de munca si facand sa miste economia", a explicat presedintele.

Seful statului a spus ca, in actualul context economic, jumatatile de masura nu vor functiona si ca este optiunea Guvernului daca va folosi banii de la buget pentru majorari salariale si de pensii sau pentru a misca economia.

Presedintele sustine si curatarea aparatului central si local prin diminuarea functionarimii si inchiderea robinetului cheltuielilor iresponsabile de genul celor facute de Guvernul anterior pe ultima suta de metri de mandat.

"Deci, daca se inchid aceste robinete, imediat, asa cum intentioneaza Guvernul Boc - reusitele sunt mai mici, se pare, si avem exemplul Ordonantei de urgenta, care a fost respinsa de Curtea Constitutionala - dar daca se inchid robinetele acestei risipe, vor fi bani pentru toate. Important este, insa, ca de la decizia de inchidere a robinetelor pana la inchidere efectiva dureaza cel putin doua-trei luni, pentru ca personalul, reducerea cu 20% pe medie, pe care si-a asumat-o Guvernul nu se poate face in 24 de ore", a adaugat seful statului.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20067&data=2009-01-27