< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 26 ianuarie 2009

Parlamentul ucrainean il acuza pe presedintele Viktor Iuscenko ca este responsabil pentru deprecierea monedei nationale

Intr-o declaratie adoptata luni de Parlamentul de la Kiev, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a fost acuzat ca este responsabil pentru caderea semnificativa a monedei nationale si pentru criza financiara care afecteaza tara, informeaza AFP, preluata de NewsIn.

Presedintele "este personal responsabil pentru deprecierea brusca a monedei ucrainene si numeroase specularii" financiare care au provocat "o deteriorare considerabila a bunastarii ucrainenilor", acuza acest document citat intr-un comunicat al Parlamentului.

Din cei 227 de deputati care au votat declaratia, 154 apartineau Blocului Iulia Timosenko, partidul Premierului ucrainean, care l-a acuzat in trecut pe presedinte ca se imbogateste de pe urma caderii monedei nationale. Parlametarii au invocat refuzul presedintelui de a aproba demiterea presedintelui Bancii Nationale a Ucrainei, Volodimir Stelmah, pentru a critica lipsa de actiune in plan economic.

Moneda ucraineana a cunoscut o cadere accentuata intre lunile septembrie si decembrie, cand a pierdut aproape jumatate din valoare. Acesta devalorizare a lovit populatia Ucrainei, care se confrunta cu un grad ridicat de indatorare in dolari, si a creat probleme pentru mai multe banci.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19988&data=2009-01-26