< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 26 ianuarie 2009

CNN: Recesiunea mondiala se va adanci in 2009

Recesiunea economiei mondiale se va adanci in 2009 iar numarul somerilor va creste vertiginos in urmatoarele 12 luni, se arata intr-un sondaj realizat in randul companiilor private din Statele Unite, informeaza CNN. Aproape jumatate dintre oamenii de afaceri intervievati considera ca vor fi puternic afectati de caderea pietelor, in timp ce numai 10% dintre ei spun ca vor termina anul 2009 pe plus. Criza creditelor a dus la scaderea vanzarilor, consumatorii dispunand de mult mai putine fonduri pentru a face achizitii, sustin cei chestionati.

In aceste conditii, 39% dintre oamenii de afaceri cred ca vor fi nevoiti sa renunte la unii salariati, ceea ce va duce la o crestere puternica a numarului somerilor. Cele mai pesimiste previziuni sunt pentru sectorul bunurilor de larg consum, 69% dintre patroni considerand ca vor opera disponibilizari in urmatoarele sase luni. Sectorul serviciilor pare sa stea cel mai bine, numai 9% dintre cei chestionati asteptandu-se la restructurari.

In plus, mai mult de jumatate dintre oamenii de afaceri considera ca economia se va contracta cu peste un procent in anul 2009.

A. ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19980&data=2009-01-26