< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 19 ianuarie 2009

Dragnea, un ministru de Interne cercetat in trecut de DNA

Liviu Dragnea preia portofoliul Internelor si lasa astfel loc liber la sefia Consiliului Judetean Teleorman. A avut mai multe atuuri pentru acest post: studiile de administratie, influenta in PSD si nu in ultimul rand, trecutul sau. Vicepresedintele PSD a avut si ceva probleme in justitie. DNA l-a cercetat intr-un dosar referitor la accesarea unor fonduri europene, insa acesta a fost inchis ulterior fara prea multe explicatii.

Seful Consiliului Judetean Teleorman este un om bogat, conform declaratiei de avere de pe site-ul institutiei. Are 10 terenuri in Alexandria, Turnu-Magurele, dar si la munte, la Azuga sau la mare, in Navodari. Toate terenurile au o suprafata de peste 25.000 de metri patrati, relateaza Realitatea TV.

La acestea se adauga un apartament in Turnu Magurele, doua case in Alexandria, una de vacanta la Navodari si doua spatii comerciale in Turnu-Magurele. Pe numele sau figureaza un sigur automobil Aro din 1989. Nu are bijuterii si nici sume importante in conturi. Are in schimb actiuni la un hotel in valoare de peste 200.000 de lei.

Dragnea are si datorii. 80.000 de euro la socrul lui. Anul trecut, din functia de sef al CJ Teleorman, Liviu Dragnea a obtinut 40.000 de lei. Sotia sa de 10 ori mai mult din functia de director comercial la hotelul la care este si el actionar.

Liviu Dragnea nu are, in acest moment, calitatea de inculpat sau de invinuit in vreun dosar instrumentat de DNA, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan. Insa, potrivit unor surse judiciare,Dragnea a fost vizat de un dosar al procurorilor anticoruptie,care au decis neinceperea urmaririi penale in cazul sau.

Presa a scris, in noiembrie 2008,ca Liviu Dragnea a fost pus sub invinuire de procurorii DNA intr-un dosar privind accesarea ilegala de fonduri europene. Cercetarile vizau fapte din 2004.

Astfel, in 19 noiembrie 2008, presa a relatat ca, potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Liviu Dragnea pentru accesarea ilegala de fonduri europene, in vizor fiind o afacere din 2004 referitoare la deschiderea unui punct de control al trecerii frontierei de la Turnu-Magurele si Nikopol (Bulgaria). Initial, autoritatile locale au stabilit un amplasament pentru acest proiect, insa, ulterior, din pricina faptului ca primul amplasament era in litigiu, s-a decis schimbarea acestuia. Desi s-a schimbat amplasamentul, Consiliul Judetean Teleorman nu a reinnoit documentatia, ci a folosit-o pe cea veche, de la primul amplasament, iar procurorii sustin ca Dragnea a precizat, intr-o adresa, ca documentatia a fost refacuta pentru noul amplasament, desi acest lucru nu era adevarat .

Liviu Dragnea, de la prefect PD, la presedinte al CJ Teleorman si baron PSD

Liviu Dragnea a fost prefect al judetului Teleorman in vremea cand era inscris in Partidul Democrat, intre 1996-2000. In 2000 a devenit presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, functie pe care o detine si in prezent, fiind la cel de-al treilea mandat .

In iulie 2008, Mircea Geoana l-a nominalizat pe Liviu Dragnea, insarcinat cu problemele de administratie si descentralizare, alaturi de Ilie Sarbu, Ion Toma, Victor Ponta si Nicu Banicioiu, drept unul din "fermentii" dezbaterii despre programul de guvernare al partidului. In cadrul Consiliului National al PSD din 11 iulie 2008, Liviu Dragnea a fost gratulat de Mircea Geoana in cadrul unei festivitati de premiere a reprezentantilor PSD care au obtinut rezultate meritorii la alegerile locale din iunie.

Dragnea este considerat de presa unul dintre baronii PSD, alaturi de Marian Oprisan, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare. El s-a aflat anul trecut printre initiatorii unui proiect prin care sefii de Consilii Judetene sa dobandeasca puteri sporite.

La recentele alegeri parlamentare, Liviu Dragnea a coordonat campania PSD, alaturi de Miron Mitrea. Dupa alegeri, liderul de la Teleorman s-a plasat in tabara lui Ion Iliescu si Adrian Nastase care s-a opus intrarii la guvernare cu PD-L.

In decembrie, cand s-au stabilit functiile guvernamentale in PSD, Dragnea era convins ca o sa primeasca ministerul de Interne. A fot ales doar coordonator al ministrilor social-democrati in Cabinetul Boc.

Dragnea, un lider cu scoala

Liviu Dragnea are 46 de ani. Este de profesie inginer, iar dupa Revolutie si-a definitivat pregatirea si in managementul administratiei. S-a nascut la 28 octombrie 1962 in comuna Gratia, judetul Teleorman, a absolvit in 1981 Liceul Matematica-Fizica "Unirea" din Turnu Magurele si in 1987 Institutul Politehnic Bucuresti - Facultatea de transporturi. A terminat Scoala Superioara de Administratie Publica a Ministerului de Interne din Italia (1997) si un curs postuniversitar de Managementul administratiei publice locale in cadrul ASE Bucuresti (2001). Este absolvent al Facultatatii de Management si Administratie Publica in cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti (2003) si al Colegiului de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare (2004).

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19534&data=2009-01-19