< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 29 decembrie 2008

600.000 de britanici ar putea ramane fara slujbe in 2009

Nu mai putin de 600.000 de britanici ar putea sa-si piarda locurile de munca in 2009, ceea ce ar face ca situatia somajului sa fie cea mai critica din 1991 incoace, avertizeaza expertii intervievati de Reuters, potrivit Agerpres. Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) apreciaza ca recesiunea anticipata va lovi dur Marea Britanie, existand riscul ca numarul somerilor sa depaseasca pragul de trei milioane.

'Pana la finele lui 2009, numarul somerilor si al celor care isi cauta un loc de munca va fi crescut pana la 2,8 milioane, cu un milion mai mult decat cifra din toamna lui 2008', a declarat John Philpott, economist sef al CIPD.

Primele luni ale noului an vor fi probabil cele mai grele din ultimele aproape doua decenii. 'Asteptarile noastre actuale, in baza studiilor existente si a atitudinii angajatorilor, arata ca numarul somerilor va creste puternic in primele luni ale lui 2009, pe masura ce perspectivele economice se materializeaza. Perioada cuprinsa intre Anul Nou si Pasti va fi, probabil, cea mai rea in ceea ce priveste disponibilizarile din 1991 incoace', a mai spus Philpott.

De asemenea, un sondaj realizat de CIPD in randul muncitorilor arata ca angajatii se asteapta ca in 2009 salariile lor sa fie inghetate sau chiar reduse. 'In acest context, angajatorii vor trebui sa se straduiasca sa gaseasca noi modalitati de a-si motiva angajatii sa performeze. Cresteri salariale directionate pentru a rasplati performantele superioare, utilizarea cu inteligenta a stimulentelor nefinanciare si directionarea investitiilor catre instruire si dezvoltare sunt toate modalitati de a profita cat mai mult de bugete limitate', sugereaza consultantul pentru stimulente al CIPD.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18587&data=2008-12-29