< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 19 decembrie 2008

"Pantofiada" in Cisiordania: Aproximativ 500 de palestinieni si-au "donat" pantofii soldatilor israelieni

Cum omul este o fiinta gregara, iar pantofi are toata lumea, aruncatul incaltarilor a devenit cea mai interesanta activitate in Orientul Mijlociu dupa ce Bush a privit mirat, in timpul conferintei de presa sustinute duminica la Bagdad, cum o pereche de pantofi apartinand unui ziarist ofticat se indrepta vajaind spre capul sau. Ziaristul a devenit erou in lumea musulmana, iar Orientul Mijlociu s-a umplut rapid de papuci zburatori. Asa se face, ca sute de palestinieni s-au gandit sa arunce cu pantofi in trupele israeliene care pazesc bariera de separare din Cisiordania. In total, soldatii israelieni s-au ales cu aproximativ 1000 de pantofi noi, desi cu siguranta ar fi preferat sa-i obtina prin alte metode.

"Vrem sa ne aratam sprijinul fata de jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi si sa spunem ca, asemenea irakienilor, ne opunem ocupatiei", a explicat unul dintre cei aproximativ 500 de palestinieni prezenti la "pantofiada", citat de AFP. Si la Nilin, un alt sat din Cisiordania, manifestantii au aruncat cu pantofi in soldati, in semn de protest fata de "politica americana de sprijinire a Israelului", potrivit unor martori aflati la fata locului.

Palestinienii si sustinatorii lor din Israel sau din strainatate organizeaza saptamanal manifestatii impotriva barierei de separare ridicata de autoritatile israeliene in Cisiordania, informeaza NewsIn.

Israelul considera ca bariera care se intinde pe 700 de kilometri din teritoriul Cisiordaniei, este o masura legitima care i-a permis sa limiteze atentatele organizate de gruparile palestiniene, insa protestatarii considera ca acesta reprezinta un "zid al apartheidului" in conditiile in care se desfasoara pe teritoriul palestinian, despartind cultivatorii de terenurile lor, pentru a proteja coloniile de israelieni.

Desi Curtea Internationala de Justitie a hotarat pe 9 iulie 2004, ca bariera este ilegala si a cerut demolarea acesteia, Israelul nu a luat nicio masura in acest sens.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18357&data=2008-12-19