< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - vineri, 19 decembrie 2008

Fotbal pentru Viata

Campania umanitara organizata de catre George Ogararu, "Fotbal pentru Viata", ajunsa la cea de-a doua editie, se apropie de sfarsit. Dupa mai bine de trei saptamani in care iubitorii de fotbal au putut licita pe site-ul oficial al campaniei pentru diferite articole sportive ale unor fotbalisti cunoscuti (n.r. ca Radoi, Lobont, Danciulescu, Gabi Muresan, Nesu, Petre Marin, Goian, Lovin, C. Lazar, Grigore, Ad. Cristea, D. Coman, Stancioiu sau Ogararu), a venit vremea disputarii unei partide intre jucatorii mai sus amintiti si adversarii lor virtuali.

Suferinta, Violenta, Exploatare, Marginalizare, Incultura, Abuz, Handicap, Suicid, Boala, Abandon, Foamete, Saracie, Ignoranta si Avort

sunt cei care se vor forma echipa intitulata sugestiv, "Napasta". Meciul virtual, care va fi comentat de catre sase jurnalisti sportivi, de la Gazeta Sporturilor, Prosport, gspTV, precum si de colegul nostru de la ZIUA, Cristian Munteanu, se poate gasi integral pe ^www.fotbalpentruviata.ro/blog^. Fiecare dintre cei sase ziaristi scrie cronica unui sfert de ora din meciul Fotbal pentru Viata - Napasta, iar randurile de mai jos reprezinta "contributia" colegului nostru. Suma care s-a strans din aceasta campanie va fi donata Asociatiei Pro Vita pentru Nascuti si Nenascuti, Valea Plopului, ce are in grija peste 280 de copii. Banii se vor folosi pentru construirea/amenajarea caselor, incalzire pe timp de iarna, mancare si medicamente. Inca mai este posibil ca cei ce doresc sa doneze suma de 2 euro, trimitand un SMS la numarul 858. Randurile de mai jos reprezinta "contributia" colegului nostru.

Fotbal pentru Viata inscrie

"In urma ploii care cade mai exacta decat gloantele unui pluton de executie, terenul incepe din ce in ce mai mult sa imbatraneasca, alunecarile celor de la Napasta sapand riduri adanci in obrajii lui. Numai Incultura se simte, pe acest teren dificil, ca in vremea in care chiulea de la romana pentru ca nu invatase nimic, iar sarjele ei ofensive se inmultesc precum notele proaste dupa absentele nemotivate. P. Marin incearca sa se opuna, dar iata ca Incultura trece de fundasul echipei Fotbal pentru Viata, centreaza, iar Foametea trage cu sete spre poarta lui Lobont. Stadionul isi opreste inima din bataie, dar mingea trece peste transversala portii lui Lobby. De pe margine, Viata striga la elevii sai: "Ne aparam mai sus, facem pressing, ca altfel vin peste noi si ne toaca marunt". Dupa douazeci de minute de joc, Nesu reuseste sa fure un balon, cu capul, Boala il loveste cu crampoanele, dar Mihaita, impasibil la sangele care-i curge pe frunte, centreaza spre Ad. Cristea. Acesta preia pe piept, si-l serveste cu o pasa scurta, ca un mic dejun luat in aeroport, printre Marginalizare si Handicap, pe Danciulescu. Suferinta iese sa-l blocheze pe atacantul celor de la Fotbal pentru Viata, dar Danciulescu reuseste sa impinga balonul in poarta. Stadionul erupe, iar din piepturile miilor de fani bucuria prinde forma lavei, incalzindu-i pe cei unsprezece de la Fotbal pentru Viata. Moartea da cu caciula de pamant, apoi o calca in picioare pana o afunda in gazon. Suferinta scoate balonul din plasa, si-l trimite incet spre centrul terenului, iar mingea se rostogoleste ca pe un oftat prelung scos de un copil la care n-a venit Mos Craciun. Nesu e bandajat la cap si, glumind, ii spune lui Ogararu, aflat pe banca de rezerve: "E bine, ca asa nu-mi mai intra parul in ochi".

Exploatarea nu iarta

Napasta repune balonul in jos si se simte din freamatul gleznelor ca vor sa egaleze cat mai repede posibil. Nu sunt deloc obisnuiti sa fie in condusi, cu atat mai mult cu cat nu infrunta decat unsprezece oameni. Abandonul il impinge discret pe Lovin, arbitrul nu fluiera nimic si Napasta declanseaza un contraatac in superioritate numerica. Abuzul, Saracia si Foametea se reped in careul lui Lobont, dar Goian reuseste sa respinga in corner centrarea Abandonului. Vin in careu si fiorosii Exploatare si Marginalizare. Suicid centreaza inalt, careul musteste de ploaie si respiratii infierbantate, Lobont iese... oamenii din tribune devin tot atatea statui ale neputintei atunci cand mingea atinge plasa portii celor de la Fotbal Pentru Viata. Exploatare s-a sprijinit de Gabi Muresan, si a inscris cu capul. Viata se asaza pe banca de rezerve, isi tine capul intre palme, si incearca sa-si adune gandurile. De atitudinea ei depinde cum va decurge partida in continuare. Se ridica, paseste spre teren si ramane acolo, langa tusa, neclintita. Jucatorii vad, strang rindurile, degetele copiiilor se strang si ele pe jucariile preferate, iar gurile fanilor se deschid pentru un singur cuvant:"Victorie".

S-a lovit Suferinta

Mai sunt doar doua minute si se va trece de prima jumatate de ora a partidei dintre Fotbal pentru Viata si Napasta. Grigore reuseste sa-l deposedeze pe Suicid de minge, trece de Abuz, si ii paseaza lui C. Lazar, aflat la marginea careului. Mijlocasul suteaza puternic, balonul se indreapta spre bara din stinga Suferintei, dar portarul Napastei reuseste sa devieze in corner. Se pare insa ca Suferinta s-a lovit de bara si accidentarea e destul de serioasa. Durerea se poate vedea gravata pe chipul Suferintei, care nu mai poate continua jocul. Moartea face prima schimbare, si introduce portarul de rezerva, Violenta."

Echipele de start

FOTBAL PENTRU VIATA:

Lobont - Petre Marin, Goian, Nesu - Lovin, G. Muresan, Radoi, C. Lazar, Grigore - Danciulescu, Ad. Cristea. Antr. Viata

Rezerve: Coman, Stancioiu, Ogararu

NAPASTA:

Suferinta - Exploatare, Marginalizare - Incultura, Abuz, Handicap, Suicid, Boala - Abandon, Foamete, Saracie. Antr. Moarte

Rezerve: Violenta, Ignoranta, Avort

Sprijiniti lupta impotriva Napastei donand online (^www.fotbalpentruviata.ro^) sau prin SMS la numarul 858 (2 euro la Vodafone si Orange, 2 euro plus TVA la Cosmote).

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18353&data=2008-12-19