< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 22 noiembrie 2007

Forurile politice din Romania si Republica Moldova sunt sfatuite sa apere adevarul stiintific

Academia Romana combate "limba moldoveneasca"

Intr-un comunicat de presa, Academia Romana, prezidata de Ionel Haiduc, i-a criticat sever pe cei care sustin existenta unei "limbi moldovenesti", aratand ca acest concept sfideaza adevarul stiintific, relateaza BBC. Academia reaminteste ca, impotriva conceptului de "limba moldoveneasca", s-au pronuntat de-a lungul vremii numerosi "romanisti de prestigiu", inclusiv din fosta URSS".

Dupa ce presedintele moldovean, Vladimir Voronin, i-a criticat sever, intr-o serie de interviuri recente, pe aceia din Romania si Republica Moldova care neaga existenta "limbii moldovenesti", Academia Romana apara intr-un comunicat de presa "dreptul romanilor de pretutindeni de a avea o limba unica". Academia, prezidata de Ionel Haiduc, combate conceptul de "limba moldoveneasca" aratand ca impotriva sa s-au pronuntat de-a lungul vremii numerosi romanisti de prestigiu, inclusiv din fosta Uniune Sovietica. "Acum o jumatate de secol, doi renumiti profesori ai Universitatii din Moscova, romanistul R.A. Budagov si slavistul S.B. Bernstein, au trimis revistei Voprosi jazakoznanija (Probleme de lingvistica) articolul cu privire la unitatea de limba romano-moldoveneasca, articol ce a fost publicat abia in 1988, in revista Nistru. Cei doi savanti aratau in mod clar ca s-au irosit multe forte si mult timp pentru a demonstra teza eronata cum ca moldovenii si romanii vorbesc limbi romanice inrudite, dar diferite. Dovezi in favoarea acestei teze n-au existat si nu pot exista", se arata in comunicat.

Un alt exemplu oferit de Academia Romana este pozitia exprimata de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, in acord cu pozitia Academiei de Stiinte, care declara, in septembrie 1994, ca folosirea glotonimului "limba moldoveneasca" creeaza "o confuzie periculoasa in fata lumii civilizate si ne face de rusine in fata copiilor nostri si a generatiilor care vor veni".

In comunicatul Academiei se reaminteste si pozitia exprimata de renumitul lingvist, Eugen Coseriu, originar din Basarabia, care arata, in 1997, ca "a promova sub orice forma o limba moldoveneasca, deosebita de limba romana, este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala masiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, este o absurditate si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si deci un act de genocid etnic si cultural".

Comunicatul Academiei Romane subliniaza ca "forurile politice din Romania si din Republica Moldova trebuie sa asculte glasul ratiunii, sa apere cu fermitate adevarul stiintific si dreptul romanilor de pretutindeni de a avea o limba unica, in concertul limbilor europene si al lumii civilizate".

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1760&data=2007-11-22