< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - joi, 22 noiembrie 2007

Coregraful francez Maurice Bejart a murit

Coregraful francez Maurice Bejart, cunoscut in intreaga lume pentru modul unic in care a pus in scena spectacolul de dans, a incetat joi din viata, la varsta de 80 de ani. Conform apropiatilor, artistul a lucrat pana in ultima clipa la coregrafia unui spectacol, "Turul lumii in 80 de minute", cu care urma sa plece, in turneu mondial, la inceputul lui 2008. Fondator al companiei "Ballet du XX-e siecle", si mai apoi al ansamblului "Bejart Ballet Lausanne", Bejart si-a impus, intr-o viata petrecuta in mijlocul echipei sale de dansatori, o conceptie personala, novatoare, asupra limbajului coregrafic modern, viziune primita intotdeauna cu interes, in special de publicul tanar.

Bejart a fost spitalizat, in urma cu cateva zile la Lausanne, acuzand o stare acuta de epuizare. "La 80 de ani, Maurice Bejart continua sa lucreze enorm, ceea ce-i explica oboseala", spunea administratorul companiei Bejart Ballet Lausanne, Emmanuel de Bourgknecht, citat de AFP.

Nascut la Marsilia in urma cu opt decenii, Maurice Bejart a fost, pe rand, dansator, coregraf, regizor de teatru si de opera. In 1954, a infiintat, la Paris, o scoala de dans, Ballets de l'Etoile, care a devenit, in 1957, Ballet-Theatre de Paris. In 1960, se muta la Bruxelles, unde infiinteaza Ballet du XXe Siecle. 25 de ani mai tarziu, isi instaleaza compania la Lausanne, schimbandu-i numele in "Bejart Ballet Lausanne".

A regizat numeroase piese de teatru dintre care amintim "Regina verde", "Casta Diva", "Cinq No modernes", "A-6-Roc", dar si opere ca "Salome", "Traviata" si "Don Giovanni".

Laureat al premiului Erasmus in 1974, distins cu Ordinul Soarelui Rasare, in 1986, numit Mare Ofiter al Ordinului Coroanei, in 1988, Bejart este ales, in 1994, membru al Academie des Beaux-Arts de l'Institut de France. In decembrie 1995, primeste, din mainile Papei Ioan Paul al II-lea, premiul Together for Peace Fundation. In august 2002, a pus bazele unei noi trupe, destinata tinerilor dansatori, "Compagnie M", si creeaza noul sau spectacol de balet "Maica Tereza si copiii lumii". In urma cu patru ani, a primit distinctia de Comandor al Ordinului Artelor si Literelor.

In septembrie, trupa de dans Bejart Ballet Lausanne a oferit romanilor un spectacol-retrospectiva: "L'Amour, la Danse", care a reunit fragmente din cele mai reusite creatii ale lui Maurice Bejart din ultima jumatate de secol. Printre acestea, s-au regasit "Le Sacre du Printemps", "Romeo et Juliette", "Sept danses grecques", "Brel et Barbara" sau "Ballet for Life". Coloana sonora a spectacolului a inclus creatiile unor compozitori precum Stravinski, Berlioz, Strauss, Bellini, Mahler, dar si Jacques Brel, Mikis Teodorakis, Queen si U2. A fost a doua oara cand trupa lui Bejart a ajuns la Bucuresti. Anterior, in 2000, Bejart Ballet Lausanne a prezentat, in premiera pe o scena din Romania, spectacolul "Ballet for Life", realizat pe muzica formatiei Queen. Ansamblul de balet al lui Bejart a fost prezent, anul acesta, pe scena Festivalului George Enescu din Bucuresti.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1759&data=2007-11-22