< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 2 decembrie 2008

Comisia Europena a semnat cu Republica Moldova trei acorduri de finantare

Republica Moldova si Comisia Europeana au semnat marti trei acorduri bilaterale de finantare in cadrul Instrumentului de Parteneriat si Vecinatate Europeana, a informat biroul de presa al guvenului de la Chisinau, printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Cele trei acorduri au fost semnate de premierul Zinaida Greceanii, din partea Republicii Moldova, si de Marcus Conaro, din partea Comisiei Europene. Conaro este in prezent directorul regional pentru Europa, sudul Marii Mediterane si Orientul Mijlociu in cadrul directoratului AIDCO al Comisiei Europene.

Din cele 25 de milioane de euro alocate anul acesta tarilor est-europene in cadrul politicii de vecinatate a UE, Republica Moldova beneficiaza de 15 milioane, din care 12 pentru modernizarea infrastructurii rutiere si 3 pentru reabilitarea Spitalului Clinic Republican.

Aceasta suma va ajunge in Republica Moldova in baza a doua dintre cele trei acorduri semnate marti intre cele doua parti. Cel de-al treilea acord se refera la Programul operational comun Republica Moldova - Romania - Ucraina 2007-2013, care are un buget de 137,4 milioane de euro, din care 126 de milioane provin din fonduri europene.

Fondurile sunt destinate autoritatilor publice locale, asociatiilor obstesti, universitatilor, institutiilor de cercetare, etc., care urmeaza sa contribuie la proiect cu o co-finantare in valoare de 10 la suta.

Programul vizeaza sprijinirea proiectelor ce favorizeaza dezvoltarea economica si sociala, protectia mediului, pregatirea pentru situatii de urgenta, proiecte de investitii in infrastructura de transport, energie, aprovizionarea cu apa potabila, precum si actiuni ale comunitatilor locale care promoveaza schimburile educationale, culturale si sportive, dezvoltarea societatii civile si altele.

Contractele de finantare vor fi atribuite in urma unor licitatii in timpul carora vor fi alese cele mai bune proiecte.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17245&data=2008-12-02