< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 2 decembrie 2008

Iuscenko: Ucraina vrea sa se desparta de Rusia

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a facut apel la populatia tarii sale sa nu-si piarda optimismul, a promis aderarea iminenta a tarii la NATO si indepartarea pentru totdeauna de "fratele mai mare de la Rasarit", cu care Ucraina nu doreste sa aiba o istorie comuna, relateaza marti Novai Reghion si Unian, citate de Agerpres. "As vrea sa inspir optimism. Va asigur, vom depasi cu bine aceasta situatie", a declarat Iuscenko in cadrul unui talk-show politic ce s-a desfasurat luni seara la postul de televiziune ICTV, amintind ca in timpul crizei din 1998 Ucraina s-a descurcat cel mai bine dintre toate tarile din cadrul CSI.

Seful statului a dat vina pe "speculanti" pentru caderea grivnei (moneda nationala) si a promis masuri drastice impotriva acestora, solicitand conducerii Bancii Nationale de la Kiev sa iasa periodic in fata populatiei pentru a diminua explozia la cererea de dolari.

In ceea ce priveste alegerile parlamentare anticipate, presedintele Viktor Iuscenko a declarat ca este gata sa mentina actuala Rada Suprema (parlamentul unicameral) daca aceasta reuseste sa se mobilizeze si sa voteze legile anticriza. "Din pacate, in legislativ nu se intruneste numarul necesar de voturi pentru aprobarea masurilor destinate combaterii crizei economice", a afirmat liderul politic de la Kiev, adaugand ca este vorba de masuri nepopulare pe care partidele refuza sa si le asume, cum ar fi cresterea tarifelor pentru populatie la energie si carburanti, precum si a cheltuielilor pentru cosul minim de consum.

Cu toate ca majoritatea ucrainenilor nu sustin aderarea Ucrainei la NATO, Iuscenko considera ca, intr-un orizont apropiat de timp, populatia tarii sale va constientiza faptul ca numai aderand la NATO Ucraina isi va putea pastra integritatea si independenta.

Presedintele ucrainean a subliniat ca tara sa are de gand sa se indeparteze cat mai mult de vecinul din Nord, Rusia. "Nu dorim un frate mai mare, ci relatii pe baza de egalitate", a spus Iuscenko, potrivit caruia intre Ucraina si Rusia trebuie sa fie raporturi similare celor dintre Ucraina si Polonia, cu toate ca intre ucraineni si polonezi s-au dus razboaie crancene. "Iertam si cerem iertare", a adaugat liderul ucrainean. "Intrebati un polonez cine ii este prieten in Europa si el va va spune ca ucraineanul. Intrebati un ucrainean care tara europeana este cel mai bun prieten al Ucrainei si el va va raspunde: Polonia", a explicat seful statului.

Ucraina va refuza si in continuare oferta Rusiei de a edita manuale comune de istorie. "Ce tara din lume si-a construit statalitatea pe o istorie straina? Sau pe o istorie 'comuna', cum ni se spune. O istorie comuna, in genere, nu exista. Istoria oricarui popor este istoria luptei sale pentru independenta", a explicat presedintele Viktor Iuscenko, ale carui declaratii nu au putut sa genereze decat iritare la Moscova, dar si din partea rusofonilor din estul si sud-estul Ucrainei.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17189&data=2008-12-02