< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 2 decembrie 2008

Rice avertizeaz membrii NATO in legtur cu contacte militare cu Rusia

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a avertizat luni membrii NATO cu privire la activiti militare cu Rusia, dar a spus c nu se opune contactelor prin Consiliul NATO-Rusia, relateaz Reuters. Rice va participa mari la reuniunea minitrilor de Externe din NATO, de la Bruxelles, unde vor fi discutate legturile cu Rusia. Ea le-a cerut membrilor pruden, in condiiile in care Moscova are in continuare trupe in regiunile georgiene separatiste Abhazia i Osetia de Sud.

NATO a anulat exerciiile militare cu Rusia dup conflictul ruso-georgian din august, iar Rice a spus clar c nu crede c acestea ar trebui reluate.

"Au loc anumite activiti de genul contactelor pe plan militar ce imi par problematice, in condiiile in care Rusia are militari in teritoriul georgian sau in statele separatiste". a spus Rice, dup ce s-a intalnit cu ministriul britanic de externe, David Miliband.

La discuiile de la Bruxelles, minitrii vor revizui i o decizie de suspendare a reuniunilor la nivel inalt din cadrul Consiliului NATO-Rusia. Rice a spus c "in principiu" nu se opune contactelor cu Rusia prin acest consiliu.

"Nu am probleme cu activitile Consiliului NATO-Rusia, dar ar trebui s fim ateni la ce fac ruii i dac ii respect obligaiile", a spus Rice. Ea a mai spus c decizia "nefericit" a Rusiei de a invada Georgia s-a incheiat prost, iar Moscova nu a reuit s rstoarne guvernul georgian, chiar dac ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, i-a spus c acesta era unul dintre obiective. In cursul crizei din august, SUA au condus aciunile de izolare a Rusiei, dar Rice a prut mai conciliant luni. "Nu este vorba despre un nou Rzboi Rece", a spus ea.

In timp ce Washingtonul se opune atitudinii Rusiei in privina Georgiei, ea a a spus c a lucrat strans cu Moscova pe chestiuni variate, de la programele nucleare nord-coreean i iranian la Orientul Mijlociu.

Un at subiect la reuniunea de mari ar fi planurile de aderare pentru fostele state sovietice Georgia i Ucraina, perspectiv categoric respins de Rusia. Nici Frana i nici Germania nu sunt de acord cu acordarea statutului de candidate acum. Rice a repetat angajamentul ferm al SUA pentru decizia luat la summitul NATO de la Bucureti, din aprilie, ca Georgia i Ucraina s devin la un moment dat membre NATO.

"Credem cu trie in politica uilor deschise a NATO", a spus Rice.

Ea a precizat c respectivele comisii pentru Georgia i Ucraina ar putea fi folosite pentru a ajuta la pregtirea lor pentru o aderare la un moment dat, prin aprobarea unei foi de parcurs oficiale. "Cred c se poate vorbi despre diferene tactice in randul aliailor, dar niciunul nu vrea o situaie in care Ucraina i Georgia ar fi respinse", a conchis Rice.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17181&data=2008-12-02