< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 19 noiembrie 2007

Comisia Europeana a aprobat preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGas

Comisia Europeana a anuntat, luni, ca a avizat favorabil preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre compania kazaha KazMunaiGas, dupa ce a constatat ca operatiunile din Europa ale celor doua companii sunt complementare si nu vor aparea probleme legate de concurenta, transmite Reuters. "Activitatile celor doua parti in Europa sunt complementare. KazMunaiGas nu vinde petrol si produse petroliere rafinate in UE, in timp ce Rompetrol comercializeaza produse rafinate dar nu produce titei sau gaze naturale", se arata in comunicatul CE. De altfel, inca din luna octombrie, comisarul european pentru energie declara ca UE nu are motive de ingrijorare asupra tranzactiei dintre cele doua companii.

Potrivit CE, vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol nu va ridica probleme legata de concurenta, intrucat cota detinuta de KazMunaiGas pe piata productiei de titei este scazuta. ''In plus, cota Rompetrol pe piata produselor rafinate este redusa, cu exceptia celei din Romania, in cazul vanzarilor en-gros de motorina si gaz petrolier lichefiat. Pe aceste piete, compania se confrunta cu concurenta intensa din partea altor furnizori", se mai arata in comunicat.

La sfarsitul lunii august, Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol, inregistrat in Olanda, a vandut 75% din actiuni catre compania petroliera de stat KazMunaiGas din Kazahstan. Grupul KazMunai este detinut de stat prin intermediul companiei holding JSC Samruk. Divizia de productie a companiei, KazMunaiGas Exploration Production, este al treilea mare producator de petrol din Kazahstan.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1709&data=2007-11-19