< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 29 noiembrie 2008

Trei politisti au batut cu salbaticie un soldat proaspat intors de pe frontul din Afganistan - VIDEO

A supravietuit razboaielor din Irak si Afganistan dar a fost la un pas de a fi omorat in bataie chiar de politisti. Soldatul britanic Mark Aspinall, considerat un adevarat erou de catre comandatul sau de pe frontul din Afganistan, a fost atacat cu brutalitate de trei oameni ai legii, care l-au confundat cu un infractor. Bataia, filmata de o camera de supraveghere, a fost numita ''cea mai grava dovada de brutalitate a politiei'' de catre un judecator al Curtii Supreme. Incredibil insa, tot victima a fost condamnata la trei luni de inchisoare si la 200 de ore de munca in folosul comunitatii, plus plata unor daune politistilor care l-au batut.

In inregistrare se vede cum Mark Aspinall sta la cativa metri de ofiteri si incearca sa le explice ca nu el este persoana cautata. Politistii se apropie insa de el si el doboara la pamant. Unul dintre oamenii legii il loveste de mai multe ori pe Mark cu capul de pamant, apoi il freaca cu fata de asfalt. Incidentul nu se opreste aici. Acelasi politist incepe sa-l loveasca cu pumnii pe soldatul aflat intins pe jos si nu se opreste pana cand soferii care treceau prin apropiere nu incetinesc pentru a vedea ce se intampla.

''M-am temut pentru viata mea. Imi amintesc cum ma gandeam ca am reusit sa ma intorc viu din Irak si Afganistan iar acum o sa fiu omorat in bataie chiar in tara mea'', povesteste Mark.

In ciuda imaginilor filmate de camera de supraveghere, un tribunal local l-a condamnat pe tanar pentru... agresiune asupra oamenilor legii. Cosmarul soldatului a luat insa sfarsit atunci cand un judecator al Curtii Supreme a vazut imaginile si, socat, a anulat pedeapsa. ''Sunt socat, nu am mai vazut asemenea violenta'', a spus judecatorul.

Desi politistii sustin ca nu au facut nimic rau, cel care l-a lovit pe Mark cu capul de pamant a fost suspendat iar ceilalti doi sunt in prezent investigati.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17085&data=2008-11-29