Bucurestiul si Berlinul pierd in fata Budapestei
NATO a ales vineri aeroportul din localitatea ungara Papa ca baza aeriana a flotei sale strategice de transport, ceilalti candidati fiind baza romaneasca de langa Constanta si cea din Ramstein, Germania, a anuntat luni presa maghiara. Potrivit ambasadorului SUA la Budapesta, April H. Foley, decizia reflecta faptul ca membrii NATO vad in Ungaria un partener experimentat, competent si de incredere. Decizia este surprinzatoare, avand in vedere ca Ungaria este primul stat membru NATO in cazul caruia s-a pus in discutie eventualitatea excluderii din Alianta. Mai mult chiar, in vara acesta, Romania parea candidatul ideal, fiind si puternic sprijinita de SUA.
Alianta doreste sa plaseze in Papa trei avioane de transport de tip C-17 Globemaster III, aparate capabile sa zboare cu o incarcatura de 77 de tone aproape 4500 de kilometri. Primul C-17 va ajunge pe teritoriul maghiar la sfarsitul lui 2008 iar celelalte sunt planificate a ateriza in 2009, avand toate un rol cheie in transportarea trupelor in Irak si Afganistan dar si in transportul de logistica si de provizii in zonele de conflict.
De cele trei avioane se vor ocupa peste 200 de persoane din 17 tari si o echipa de mecanici de la Boeing. Proiectul se pare ca va crea intre 300 si 500 de locuri de munca pentru locuitorii maghiari. Potrivit sursei citate, intre 2006 si 2007 NATO a investit aproximativ 32 de milioane de euro in modernizarea aeroportului din vestul Ungariei insa, dupa decizia de vineri, aeroportul are nevoie de noi imbunatatiri, costurile urmand a fi impartite intre un consortiu format din 17 tari.
Ungaria, partener "competent si de incredere"
"Decizia celor 17 tari care fac parte din 'Strategic Airlift Capability Consortium' (n.r. initiativa internationala privind capacitatea de transport strategic aerian) de a detasa flota sa de avioane C-17 la Baza Aeriana Papa dovedeste importanta strategica a Ungariei in cadrul NATO. Dovedeste, de asemenea, nivelul mare de incredere pe care statele membre (noi si vechi) si non-membre il au in privinta Ungariei, un partener de incredere, capabil si foarte sofisticat. Decizia reflecta si viziunea ministrului Szekeres (n.r. ministrul ungar al Apararii). Domnia sa a remarcat potentialul programului C-17 pentru Ungaria si, impreuna cu echipa sa puternica - Guvernul ungar, autoritatile locale si cetatenii -, a alcatuit o oferta care a fost clar superioara celorlalte (n.r. oferta romana si cea germana)", a declarat April H. Foley, ambasadorul SUA la Budapesta.
Romania a ratat o sansa
Initial, oficiali americani au dat de inteles ca Romania ar putea fi aleasa de NATO pentru a gazdui principala baza operationala pentru flota de transport strategic. SUA ar fi dorit astfel sa beneficieze si de posibilitati de transport strategic la baza operationala avansata (Forward Operating Site) a Pentagonului de la Mihail Kogalniceanu.
Initiativa multinationala privind capabilitatea de transport strategic aerian (C-17) a fost lansata de Marshall Billingslea, Adjunctul Secretarului General al NATO pentru Investitii de Aparare (ASG/DI). Ea consta in asocierea mai multor natiuni pentru a inchiria sau cumpara un numar de avioane tip C-17 Globemaster. Comitetul Militar NATO a evaluat ca cerinta operationala pentru transportul aerian strategic achizitionarea unui numar de opt aeronave C-17 operate de NATO.
La data semnarii scrisorii de intentie, baza principala de operare (MOB) se preconiza a fi la baza aeriana Ramstein din Germania, care apartine Fortelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), datorita facilitatilor deja existente. Expertii militari din NATO au spus ca vor fi necesare insa o serie de alte investitii de largire a capacitatilor precum si un studiu de mediu pentru accesul avioanelor de mare capacitate. La randul ei, Ungaria a lansat si ea o oferta si a spus ca o locatie excelenta ar fi baza aeriana de la Papa. La inceput, americanii nu au fost foarte incantati de solutia avansata de Ungaria si au sugerat autoritatilor romane sa analizeze posibilitatea formularii unei oferte concrete pentru gazduirea principalei baze operationale pentru flota de transport strategic a NATO. Reprezentantii Pentagonului au sustinut o buna perioada ca cea mai buna locatie ar fi Aeroportul Mihail Kogalniceanu.
In luna septembrie, ZIUA anunta ca, in urma sugestiei primite din partea SUA, MAp a inaintat CSAT "Informarea privind modalitatile de asigurare a necesarului de capabilitati de transport aerian pentru Armata Romaniei, in perioada 2006-2013". Membrii Guvernului au adoptat pe 11 septembrie a.c., o Hotarare de Guvern pentru aprobarea participarii Ministerului Apararii din Romania la Organizatia NATO de Management al Transportului Aerian si oferirea spre utilizare a Aeroportului International Mihail Kogalniceanu ca baza operationala principala pentru Capabilitatea de Transport Strategic Aerian. Oficialii armatei considerau ca aceasta initiativa urmeaza sa raspunda atat nevoilor nationale, cat si ale misiunilor NATO, UE sau ONU.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1708&data=2007-11-19