< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 17 noiembrie 2007

Campania anti Romania continua cu spor in Italia

Regizorul Bernando Bertolucci a semnat un manifest in apararea romanilor

Italienii au putut urmari, sambata seara, o inlantuire de marturii despre cea mai sordida fata a Romaniei - parinti la 16 ani sau victime ale pedofililor la mai putin de zece, batrani care nu stiu daca vor avea si maine de mancare, saracia lucie din zonele moarte economic. Documentarul, intitulat ''Gara de Nord - Copii pe strada'', a fost difuzat de canalul de televiziune RaiNews 24. Pelicula, realizata in 2005 de Antonio Martino, a castigat premiul pentru Cel mai bun film documentar. Tot sambata, postul Italia Uno a prezentat un reportaj in care mai multor imigranti romani in Italia, angajati in diferite domenii, li se cere opinia cu privire la criza generata de delincventa romaneasca din Peninsula si modul in care ei insisi s-au integrat in aceasta tara. Pe de alta parte, mai multi scriitori si scenaristi italieni, in frunte cu celebrul regizor Bernardo Bertolucci, au semnat un manifest in apararea romanilor, intitulat ''Nici un popor nu este ilegal''.

Dupa inlaturarea lui Ceausescu, multi copii din orfelinate sau apartinand unor familii destramate sosesc in Bucuresti din zonele cele mai sarace ale Romaniei, instalandu-se in special la Gara de Nord, explica jurnalistii de la RaiNews, intr-un scurt comentariu ce insoteste prezentarea filmului.

Acestia incearca sa supravietuiasca cersind, prostituandu-se si instalandu-se in zonele de canalizare a orasului, traversate de tevile de apa calda, se incheie prezentarea documentarului, pe site-ul televiziunii italiene.

''Plecati acasa''

"De o saptamana, un singur cuvant este pe buzele tuturor: roman. (...) La infractiuni, romanii sunt pe primul loc la crime, violente sexuale, talharii si furturi din case. Se fac primele expulzari. In Italia sunt inventariati 2.792 de delincventi. Dar printre noi traiesc 650.000 de romani" - spun jurnalistii italieni de la Italia Uno.

Reportajul prezinta romani care muncesc cinstit, oameni care spun ca Italia este o tara in care vor sa traiasca. ''Nu toti suntem infractori!'', spun ei si cer, pe rand, scuze familiei Giovannei Reggiani pentru crima de care este acuzat un roman. "Nu meritati sa va numiti romani", sustine un participant caruia i s-a cerut sa le adreseze cateva vorbe infractorilor romani, ca si cand i-ar avea in fata ochilor. Celelate interventii merg si ele pe aceeasi linie: "Ne-ati facut de rusine", "Ramaneti pentru totdeauna in inchisoare", "Impuscati-va", "Sunteti animale'', ''Plecati acasa''.

In acelasi timp, romanii intervievati se declara de acord cu expulzarea persoanelor periculoase din Italia, unii dintre ei precizand ca acestea trebuie sa ispaseasca si o pedeapsa pentru fapta comisa, in afara masurii repatrierii.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1690&data=2007-11-17