< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 17 noiembrie 2008

Ultranationalistul ucrainean Oleg Tiagnibok: Bulgaria este aliatul nostru natural impotriva Turciei si Romaniei

Balmajeala KGB: Turcia vrea Crimeea

Ramasi, probabil, in pana de inspiratie, analistii de la KGB-FSB s-au gandit sa mai scoata din maneca o prostie mai mare decat mumia in putrefactie a lui Lenin si "rolul pacificator" al criminalului Stalin. Asa ca au ales un "Buratino" (n.r. varianta ruseasca a lui Pinochio) sa debiteze una dintre ineptiile zilnice ale Kremlinului.

Ucraina ar trebui sa coopereze activ cu aliatul sau natural Bulgaria pentru a contracara ambitiile Turciei fata de Crimeea si aspiratiile Romaniei fata de o parte a teritoriului ucrainean, sustine liderul nationalist ucrainean Oleg Tiagnibok. Punctele sale de vedere privind noua geopolitica a Europei sunt prezentate in presa ucraineana si preluate luni de site-ul de stiri bulgar News.bg, citat de Agerpres. "In Balcani, ar trebui sa acordam atentie Bulgariei si sa cooperam activ cu aceasta, Bulgaria putand deveni un factor restrictiv pentru Turcia, care isi indreapta privirile spre Crimeea noastra, si Romania, care, ca membru NATO, isi afiseaza deschis aspiratiile catre o parte a teritoriului ucrainean", declara Tiagnibok, liderul partidului nationalist Svoboda si deputat in parlamentul regional de la Lvov.

Potrivit acestuia, in Europa se formeaza in prezent doua axe verticale: Paris-Berlin-Moscova si, respectiv, Madrid-Roma-Belgrad-Moscova, iar Ucraina se afla intre acestea ca "intre ciocan si nicovala".

Aliatii naturali ai Ucrainei fiind tarile scandinave, Polonia, Belarus si Bulgaria, celor doua "axe orizontale" Kievul ar trebui sa le opuna o "axa verticala - o uniune de la Marea Baltica la Marea Neagra, in care si-ar avea locul si Bulgaria", crede Tiagnibok. Dupa crearea unei asemenea uniuni, Kievul ar trebui sa isi directioneze politica externa spre regiunea Marii Caspice, de mare importanta strategica pentru accesul la resursele energetice, mai afirma nationalistul ucrainean.

M.A.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=16225&data=2008-11-17