< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 17 noiembrie 2008

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a "batut palma" cu Moscova si a declarat ca este multumit de prezenta trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Dupa ce opozitia liberala a organizat mai multe marsuri de protest prin care cereau retragerea trupelor ruse, presedintele Republicii Moldova s-a aratat multumit de activitatea fortelor ruse de "mentinere a pacii" de pe teritoriul Transnistriei, informeaza agentia ITAR-TASS, citata de NewsIn. Voronin a apreciat efortul extraordinar pe care trupele ruse l-au depus pentru a tine sub control situatia din regiunea separatista. "Principalul e sa nu se intample ceea ce s-a intamplat in Caucaz. Mai bine sa se desfasoare negocieri decat sa aiba loc o degenerare a reglementarii pasnice, decat sa se verse sange. Aici este nevoie, concomitent, sa ne grabim sa lecuim acesta rana vie pe corpul Moldovei si sa facem pasi siguri care vor conduce la rezultatul final de unificare a tarii noastre", a explicat Voronin intr-un interviu acordat lui Mihail Gusman, directorul general adjunct al agentiei ruse ITAR-TASS.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a parut sa confirme, in timpul unui interviu acordat postului de radio Eho Moskvi, ca Rusia nu este interesata in prezent de o solutionare a conflictului transnistrean.

Lavrov a explicat ca nu tine minte sa fi pretins vreodata ca cele doua parti se afla aproape de o intelegere.

"Am spus ca se creeaza premise foarte bune pentru iesirea din impas", a subliniat seful diplomatiei ruse. "Si presedintele Medvedev si-a adus contributia personala pentru a pregati intrevederea dintre presedintele Voronin si liderul Smirnov. El se va intalni cu ambii si o asemenea intrevedere a fost preconizata la inceputul lunii noiembrie. Insa, din pacate, nu s-a reusit desfasurarea ei", a continuat Lavrov.

Ministrul rus a subliniat de asemenea, ca Rusia isi foloseste toata influenta pe care o are pentru a-i face pe Voronin si Smirnov sa se intalneasca fata in fata. "Dupa care vom vedea ce posibilitati concrete sunt de a desfasura intrevederi in format "5 pus 2", a precizat Lavrov.

Seful diplomatiei ruse a parut iritat de acuzatiile ca Moscova nu intentioneaza sa gaseasca o finalitate pasnica a conflictului si ca doreste schimbarea formatului de negociere. "Nimeni nu bate alarma si nu face panica in legatura cu faptul ca reprezentantii Uniunii europene in formatul 5A2 efectueaza vizite regulate in acesta regiune. Nimeni nu banuieste UE de faptul ca ar dori sa strice acest format. Acelasi lucru se refera si la colegii nostri din Ucraina, care tot sunt prezenti acolo. Si despre partenerii americani este cunoscut ca ei viziteaza regiunea regulat. Principalul este ca partile sa nu activeze avand idei preconcepute una despre cealalta sau sa vada in toate actiunile un joc geopolitic. Suntem absolut departe de aceasta si le dorim si partenerilor nostri, inclusiv partenerilor din UE, cand acestia viziteaza Chisinaul si Tiraspolul, sa aiba acelasi comportament", a declarat Lavrov.

S. GALAI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=16205&data=2008-11-17