< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 3 noiembrie 2008

Presedintele moldovean are din nou interdictie de a calca peste Nistru

Voronin, izgonit la "frontiera" de prietnicii sai transnistreni

Granicerii transnistreni nu l-au lasat, luni, pe presedintele moldovean, Vladimir Voronin, sa intre in Transnistria pentru a participa la ceremonia de sfintire a bisericii din satul sau natal, Corjova, informeaza Moldpres, citata de Agerpres.

Presedintele Voronin, care a finantat constructia lacasului de cult, nu a fost lasat sa treaca granita imaginara dintre Moldova si Transnistria, coloana oficiala in care se afla impreuna cu Mitropolitul Moldovei fiind oprita in dreptul satului Lunga, raionul Dubasari.

Ministrul moldovean al reintegrarii, Vasilii Sova, a declarat ca interzicerea de catre Tiraspol a vizitei presedintelui moldovean in satul sau natal este o noua provocare din seria celor devenite deja traditionale.

"Participarea presedintelui Republicii Moldova la aceasta actiune, precum se si cuvine in astfel de cazuri, a fost coordonata in cele mai mici detalii cu administratia transnistreana. (...) Actiunile in cauza ale conducerii transnistrene sunt, desigur, o noua provocare, devenita, din pacate, traditionala. Insa in situatia de la ora actuala, acestea trebuie apreciate si drept un exemplu de lipsa crasa de respect pentru sentimentele crednciosilor, obiceiurile crestine si fata de insasi Biserica Ortodoxa Rusa", a declarat Sova.

Dupa intreruperea negocierilor intre Moldova si Transnistria, presedintele Voronin a devenit persona non-grata in regiunea separatista, desi s-a nascut in aceasta zona. Singura exceptie facuta de Tiraspol a fost atunci cand i-a permis presedintelui moldovean sa-si ingroape mama, ce a ramas in Corjova toata viata sa.

Satul este in prezent sub administrarea autoritatilor de la Chisinau, desi se afla pe malul stang al Nistrului, insa, separatistii de la Tiraspol cer ca localitatea sa intre sub controlul lor si au blocat, in 2007, desfasurarea alegerilor locale obligand Parlamentul moldovean sa prelungeasca mandatele celor care se aflau deja la conducere.

Desi, la 11 aprilie 2008 Smirnov i-a permis lui Voronin sa-si viziteze din nou satul natal, in urma unei intalniri tete-a-tete, se pare ca, dictatorul de la Tiraspol a fost deranjat de faptul ca a fost, de curand, trimis la groapa de gunoi a istoriei de presedintele moldovean si i-a pregatit acestuia o surpriza cu ocazia sfintirii lacasului de cult.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15423&data=2008-11-03