< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 3 noiembrie 2008

Preedintele Autoritii Palestiene, Mahmoud Abbas, la Palatul Cotroceni

UPDATE Traian Basescu: Romania, gata sa participe la procesele de negociere israeliano-palestiniene

Vom fi oricand disponibili sa participam la ele, daca vom fi solicitati", a spus Seful statului

"Romania nu vrea sa interfereze procesele in desfasurare, in schimb, Romania are interese majore de securitate, interese economice si interese legate de comunitatile romanesti din tarile din regiune", a declarat luni Traian Basescu, referindu-se la o implicare activa a Romaniei in procesul de pace din Orientul Mijlociu. "V-as aminti ca in efortul de restabilire a relatiilor traditionale pe care Romania le are in regiune am vizitat Iordania, Egiptul, Siria si astazi ma intalnesc cu domnul presedintele Mahmoud Abbas. Suntem la stadiul la care dorim sa restabilim legaturile politice. In acelasi timp, Romania are traditional interese economice in regiune. V-as aduce aminte de relatiile economice cu Egiptul, cu Siria, cu Iranul, cu Iordania si cu Israelul, cu care relatiile politice au fost constant bune si s-au consolidat continuu si, nu in ultimul rand, Romania are comunitati romanesti in Siria, in Egipt, in Iran si o mare comunitate romaneasca in Israel. Deci interesele noastre sunt majore pentru regiune: politic, economic si din punct de vedere al prezentei comunitatilor romanesti.

Si concluzionam: nu dorim sa interferam procesele in desfasurare, dar vom fi oricand disponibili sa participam la ele, daca vom fi solicitati", a spus Seful statului, la Palatul Cotroceni, in timpul intalnirii cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

"Consideram ca Romania cunoaste bine situatia din zona avand in vedere relatiile indelungate si in diverse domenii pe care le-a avut cu statele din regiune. De aceea, am vrut sa mentionez inca o data ca prima intrevedere israeliano-palestiniana care a avut loc, a avut loc la Bucuresti in 1988. De aceea, toate aceste lucruri califica Romania sa aiba un rol si ne determina sa spunem, sa o rugam sa-si foloseasca oficiile bune si buna cunoastere pe care o are, a situatiei din zona, pentru a sprijini acest proces. Dupa cum stiti implicarea Romaniei sau antrenarea Romaniei intr-un asemenea proces necesita acordul tuturor partilor implicate si noi vom face in asa fel incat sa putem veni la un moment dat cu un apel", a precizat, la randul sau, Mahmoud Abbas.

20 de ani de cand Romania a recunoscut oficial statul Palestina

"Am abordat problemele interne din cele doua tari, cu o analiza in detaliu a negocierilor intre Fatah si Hamas extrem de importante pentru stabilitatea Palestinei. Am facut o analiza a situatiei din regiune, in mod deosebit legata de situatia din Liban si de situatia din Iran, de programul nuclear iranian. De asemenea, l-am informat pe domnul Presedinte ca inca din luna iunie am semnat decretul de infiintare a unui oficiu diplomatic la Ramallah si de asemenea am mentionat deschiderea pe care Romania o are pentru ca de anul viitor sa reia programele de pregatire in universitatile romanesti pentru tineri palestinieni. Nu in ultimul rand, am subliniat in discutii faptul ca peste aproximativ doua saptamani se implinesc 20 de ani de cand Romania a recunoscut oficial statul Palestina. Sigur, in momentul de fata, sunt peste 90 de state care au recunoscut Palestina ca stat", a mai spus presedintele Basescu.

-----

Preedintele Autoritii Palestiene, Mahmoud Abbas, este primit, la Palatul Cotroceni, de eful statului, in cadrul convorbirilor la nivel inalt urmand a fi abordate perspectivele dezvoltrii relaiilor romano-palestiniene, cat i problemele specifice regiunii Orientului Mijlociu.

Preedintele Autoritii Naionale Palestiniene va mai avea convorbiri oficiale cu conducerile celor dou Camere ale Parlamentului i cu Muftiul Comunitii Musulmane din Romania, informeaz administraia prezidenial.

Preedintele Autoritii Naionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, se va afla in Romania, in perioada 3-4 noiembrie, la invitaia preedintelui Traian Bsescu.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15394&data=2008-11-03