< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 30 octombrie 2008

Este o atentionare din partea presedintelui Romaniei catre agentiile de rating sa nu evalueze Romania la pachet, cu tarile din regiune

LIVE Basescu: Fac apel la sindicate sa amane pana dupa alegeri grevele. Ii asigur pe profesori ca legea va fi respectata imediat ce noul Guvern va fi instalat

"De maine, suntem in campanie electorala, de aceea mi s-a parut important sa spun prioritatile Romaniei, nu ale presedintelui. Imaginati-va Romania anului 2020 - 2030, o Romanie in care am avea un medic la 500.000 de locuitori, in care continua descresterea populatiei", a declarat joi presedintele Traian Basescu, in prima sa conferinta de presa de la Palatul Cotroceni.

Prsedintele s-a plans ca cel mai recent discurs pe care l-a tinut in fata Parlamentului nu a avut ecou, ramand doar un discurs tiparit in Monitorul Oficial.

El a continuat explicand ca trebuie sa stabilim unde ne dirijam resursele. "Sistemul de invatamant a pierdut mult in ultimul timp, medicii din Romania sunt intr-un exod spre alte state UE, sitemul birocratic este o alta problema. Vorbesc despre o realitate care poate fi totusi corectata, printr-o reforma in educatie, sanatate si administratie publica, de asemenea si in zona de crestere a natalitatii. Fara aceste reforme, nu vom evolua pozitiv".

seful statului a continuat: "Cresterea salariilor este indreptatila la foarte multe categorii, dar, in momentul de fata, Romania nu-si mai poate permite sa accepte cresteri de salarii fara reforme".

Fac un apel la centralele sindicale, un apel pe care sunt gata sa-l dublez cu discutii, nu cu promisiuni, ca eu nu sunt guvern, care sa le garanteze ca urmatorul Guvern va fi disponibil pentru discutii pe subiectul reforma contra salarii si fac apel sa amane pana dupa alegeri grevele, pentru ca e perioada electorala", a mai spus Basescu.

"Romania trebuie sa creasca viteza de reformare a sectoarele prioritare: educatie, sanatate, administratie, pentru ca statul sa poata sustine cresterile salariale" a afirmat presedintele care a continuat identificand o serie de alte prioritati unde statul va trebuii sa investeasca masiv in viitor. "Dezvoltarea infrastructurii atat cu bani de la buget dar mai ales cu banii accesati din fondurile UE, apoi agricultura, dar si in politicile de mediu".

Basescu: Evaluarea facuta Romaniei de Standard&Poor's, care a scazut rating-ul de tara, nu este credibila

In a doua parte a conferintei Traian Basescu a tinut sa transmita un mesaj agentiilor de rating in care le atentioneaza sa evalueze obiectiv si nu la "pachet cu tarile din regiune", situatia economica a Romaniei

"Probabil ati observat ca dupa Consiliul European de la Bruxelles, din 15-16 octombrie, prima intalnire pe care am avut-o a fost cea de la BNR, cu presedintii bancilor din Romania. Intentia a fost sa le transmit angajamentele cu privire la criza financiara. Principalul mesaj a fost legat de faptul ca bancile pot privi cu incredere la stat in situatia in care ar intra in dificultate, lucru care este exclus in momentul de fata, legat de banci. Al doilea mesaj a fost solicitarea unui parteneriat stat-banci pentru a se diminua efectele crizei. Asta inseamna abtinerea de la speculatii si continuarea creditarii sectorului privat, pentru a se asigura dezvoltarea. Am convingerea ca acest parteneriat poate fi derulat si in perioada urmatoare voi organiza noi intalniri cu bancile. Sistemul bancar romanesc nu are nicio problema. Dupa ce vor trece emotiile, bancile romanesti vor relua creditarea atata pentru persoane fizice, cat si pentru societati.Cu toata criza aparenta, Romania are resurse de finantare pentru diminuarea efectelor crizei. As vrea sa nu se faca nicio speculatie. Nu sustin ca Romania nu va fi afectata. Acest lucru se vede deja. Sustin ca putem utiliza toate parghiile de care dispunem pentru ca Romania sa nu fie afectata de criza. Avem resurse, ne mai trebuie doar vointa si cap. Evaluarea facuta Romaniei de Standard&Poor's, care a scazut rating-ul de tara, nu este credibila", a declarat Traian Basescu.

C. STOLERU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15257&data=2008-10-30