< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 25 octombrie 2008

McCain, aflat in ascensiune, a mai redus diferenta care il separa de Obama

Candidatul republican John McCain a redus diferenta care il despartea de contracandidatul sau democrat, Barack Obama, la numai 5 puncte procentuale, conform unui sondaj efectuat duminica de Reuters/Zogby. Astfel, Obama este creditat cu 49 la suta din optiunile de vot, in timp ce McCain se bucura de sustinerea a 44 la suta din alegatorii americani, cu zece zile inainte de inceperea oficiala a scrutinului.

"Lucrurile se imbunatatesc pentru McCain. Cifrele sale cresc, in timp ce Obama pierde in fiecare zi. Pare a fi o corelare directa intre acesta situatie si discursul lui McCain pe tema economiei", a spus sociologul John Zogby.

Se pare ca McCain, care a raspuns mai greu situatiei economice din Statele Unite, a reusit sa egaleze discursul contracandidatului sau pe aceasta tema.

Obama ramane favoritul claselor defavorizate care castiga in medie sub 35.000 de dolari pe an, bucurandu-se de sprijinul a 70 la suta dintre ei, insa, McCain, care pana acum era preferat numai de oamenii bogati din Statele Unite, incepe sa castige simpatia tuturor claselor care castiga mai mult de 35.000 de dolari pe an.

Alegatorii independenti si femeile il sprijina, insa, pe candidatul democrat, Obama pastrand inca un avans de 14 procente la nivelul acestor categorii de alegatori, dupa ce a avut un avans de 29 de puncte procentuale, la nivelul alegatorilor independenti, si de 20, la nivelul femeilor.

In randul barbatilor, insa, McCain are un usor avantaj de 4 procente in fata contracandidatului sau democrat. Candidatul republican are un avans de 12 puncte procentuale si in randul alegatorilor albi, dublu fata de avansul pe care il avea vineri.

In timpul sondajului au fost interievati 1.203 cetateni cu drept de vot din toate clasele sociale.

S. GALAI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15005&data=2008-10-25