< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 25 octombrie 2008

Sarah Palin nu stie daca militantii antiavort care comit atacuri pot fi considerati teroristi

Candidata republicana la vicepresedintie, Sarah Palin, a spus ca nu stie daca ar trebui calificate drept "teroristi" persoanele implicate in atentate cu bomba, soldate cu morti, impotriva clinicilor care practica avorturi, relateaza AFP, transmite NewsIn.

Palin l-a acuzat de multe ori pe candidatul democrat Barack Obama ca este "prieten cu teroristii, din cauza presupuselor sale contacte cu un fost militant de extrema-stanga, Bill Ayers, a carui organizatie a revendicat atentate cu bomba impotriva Pentagonului si Capitoliului la inceputul anilor '70, pentru a protesta fata de razboiul din Vietnam.

Intrebata de NBC daca cei care pun bombe la clinici ce practica avorturile pot fi considerati "teroristi", Palin a spus: "Nu stiu".

"Cu siguranta, Ayers a admis ca a fost unul dintre cei care doreau sa distruga Capitoliul si Pentagonul. Este un terorist de plan intern. Nu este nicio indoiala. Acum, persoanele care poun bombe la clinici de avorturi, care vor sa faca rau unor americani nevinovati sau sa avarieze cladiri, este ceva inacceptabil, dar nu stiu daca pot fi numite teroristi", a declarat Palin.

Aflat alaturi de Palin, candidatul republican John McCain nu a avut nicio reactie.

Organizatia careia ii apartinea Ayers este responsabila pentru mai multe atentate cu bomba impotriva unor cladiri publice. Atentatele erau mereu precedate de un comunicat, pentru a se evita uciderea cuiva, dar un politist a murit intr-un atac din februarie 1970 din fata unui post de politie din San Francisco. Exonerat de justitie, Ayers este acum profesor la Universitatea din Cghicago si a lucrat cu Obama in anii '90 pentru un proiect de reformare a sistemului educativ in Illinois. Obama avea circa 10 ani in perioada atacurilor si anchetele efectuate de presa au demonstrat ca cei doi nu au avut niciodata relatii stranse.

De la legea catre a legalizat avortul in SUA, in 1973, mai mult de 200 de clinici care practica intreruperile de sarcina au fost vizate de bombe, iar sapte persoane, printre care medici, au fost impuscate, in timp ce alte zeci au fost ranite. Cel mai recent atac soldat cu morti a fost comis in 1998.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14956&data=2008-10-25