< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - sambata, 3 noiembrie 2007

Razboiul presedintelui de onoare al PSD cu Mircea Geoana continua

Ion Iliescu: "Vor sa lege fedeles PSD-ul si sa il dea pe mana lui Basescu"

Viata politica a Partidului Socialului Democrat (PSD) se deterioreaza pe zi ce trece. Un nou epidod din seria disputelor purtate intre Mircea Geoana si Ion Iliescu a fost inregistrat in aceasta sambata, cand presedintele de onoare s-a aflat din nou pe pozitii divergente cu cea exprimata de conducerea PSD.

Fostul Presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a vorbit sambata in fata colegilor de partid la Liga alesilor locali PSD. In discursul sau, Iliescu a amintit importanta apropiatului scrutin electoral pentru viitorul tarii in noul context european, dar si-a exprimat si opiniile cu privire la referendumul national ce se va desfasura in aceeasi zi. Potrivit fostului presedinte, organizarea referendumului reprezinta o diversiune lansata de Traian Basescu pentru a "torpila momentului politic esential al tarii", momentul alegerilor pentru Parlamentul European. Cu aceasta ocazie, a reiterat faptul ca nu va participa la plebicist si ii indeamna si pe altii sa nu participe la referendum. El a aratat ca, in acest moment, PSD se afla in fata "valului al treilea" de reformatori din istoria sa, cand unii "vor sa lege fedeles PSD-ul si sa il dea pe mana lui Traian Basescu", fara insa sa faca nominalizari. "Nu avem nevoie de oameni care sa pronunte fraze de stanga si sa traga cu ochiul spre dreapta sa vada daca sunt aprobati", a spus Ion Iliescu.

Ion Iliescu a subliniat ca Traian Basescu nu este cel care a inaugurat campania de demonizare a sa in viata publica. El a aratat ca primul val de demonizare a sa a fost in mai 1990, cand s-a polarizat viata politica in jurul FSN-ului si a lui, iar valul al doilea a constat in pierderea alegerilor din 1996.

Cea mai recenta disputa purtata la scena deschisa intre Ion Iliescu si Traian Basescu a avut loc pe 25 octombrie, cand presedintele Traian Basescu a fost invitat de catre Mircea Geoana la lansarea candidatilor PSD Bucuresti. Initial, seful statului a anuntat, prin vocea purtatorului sau de cuvant, ca nu va onora invitatia facuta de Mircea Geoana de a fi prezent la Romexpo din motive de program incarcat. Chemarea PSD a venit la doar cateva zile dupa ce Basescu a participat la lansarea eurocandidatilor PD, iar pe cei de la PLD i-a asigurat de tot sprijinul sau in campanie. Basescu l-a atacat pe Ion Iliescu, amintind ca in '90, tot la Romexpo, in aceeasi sala, "se multumea minerilor, iar acum vorbim de alegeri europarlamentare si vot uninominal".

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1481&data=2007-11-03