< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - miercuri, 22 octombrie 2008

Americanii au la dispozitie primul stimulator cerebral pentru tratarea depresiilor grave

Tot mai multi oameni isi pierd echilibrul sufletesc din cauza extenuarii nervoase provocata de problemele cotidiene, iar cand sufletul se imbolnaveste, mintea incepe sa nasca monstri. Americanii au de acum la dispozitie primul stimulator cerebral electromagnetic pentru tratarea depresiilor grave, in cazul carora medicamentele existente nu au fost eficiente. Sistemul, numit NeuroStar, este folosit pentru stimularea magnetica transcraniana,actionand prinpulsatii electromagnetice de intensitate mare, care stimuleaza neuroniiafectati de depresie.

Stimulatorul nu presupune anestezie sau chirurgie si poate fi folosit de orice psihiatru in cabinetul sau.Sedintele zilnice dureaza 40 de minute si, pentru aavea efect,trebuie facute timp de trei saptamani. In urma studiilor clinice, NeuroStar si-a demonstrat eficienta, inregistrand efecte terapeutice si clinice semnificative, fara efecte secundare. Mai mult de jumatate dintre pacientii tratati cu antidepresive nu au inregistrat nici o ameliorare a simptomelor,astfel canoul stimulator cerebral le ofera acestor pacienti o noua alternativa, potrivit dr. Josh Garden, de la Universitatea Michigan.

Comercializarea stimulatorului NeuroStar a fost aprobata pe 7 octombrie de Administratia americana pentru Medicamente si Alimente.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14769&data=2008-10-22