< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 21 octombrie 2008

Suferinta duhovnicului Mina Dobzeu: Preotul care l-a botezat pe Steinhardt in inchisoare si s-a opus demolarii bisericilor, internat la spitalul din Iasi

El a fost vizitat de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei i de PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos

Cu putin timp inainte de a implini 87 de ani, parintele Arhimandrit Mina Dobzeu, cel care l-a botezat in inchisoare pe monahul Nicolae Steinhardt si s-a opus programului de demolare a bisericilor dictat de Ceausescu are de trecut o nou cumpn: a fost internat de urgen la Spitalul "Sfintul Spiridon" din Iai. Cauza: o complicaie apruta in urma unui tratament cu biseptol. Saptamana trecuta, Mina Dobzeu a fost dus la Spitalul municipal din Hui, de unde a fost trimis la Iai, ca urmare a agravrii strii sale de sntate. Se pare c medicamentul i-a fost administrat preotului de ctre personalul care il ingrijea in chilia sa din Manastirea "Sfintii Petru si Pavel", din cadrul Episcopiei Huilor, iar imposibilitatea medicilor hueni de a opri evoluia afeciunii i-a determinat s il trimit la Iai. Suferina btrinului duhovnic a strnit reacii imediate in rindul fiilor lui duhovniceti, medicii spitalului afirmind c instituia s-a transformat intr-un loc de pelerinaj, cu sute de credincioi venii din toat ara. "La ua printelui sint oameni de pretutindeni i trebuie s recunoatem c asta il obosete mult. Vin s se inchine, s il vad, s ii aduc ceva. Ii cer binecuvintri, pling pentru el, nici nou nu ne vine s credem de cit de iubit este acest om. Abia poate vorbi, dar nu refuz oamenii, le d binecuvintarea", au spus cadrele medicale, citate de Evenimentul de Iasi. Insi Inalt Preasfinitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, a fost in vizit la printele Mina, cu care a avut un cuvint de tain. "Intilnirea l-a emoionat profund pe btrinul duhovnic, care a lcrimat la vederea Mitropolitului Teofan, ling patul su de suferin i l-a numit prietenul meu cald", am aflat de la cadrele medicale. Din fericire, potrivit ultimelor informatii, starea de sanatate a parintelui Mina s-a ameliorat vizibil in ultima perioada.

Duhovnicul celor oropsiti in inchisorile comuniste

Mina Dobzeu (n.5 noiembrie 1921, Grozeti, judeul Lpuna, Basarabia) este un ieromonah roman basarabean. Numele su de mirean a fost Mihail. El a fost cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt in timpul deentiei acestora din perioada comunist, potrivit site-ului Wikipedia. A fost unul din cei 7 copii ai prinilor si: 3 biei i 4 fete. La varsta de 13 ani intr ca frate de mnstire la Mnstirea Hancu, unde rmane pan in 1938. Este trimis apoi la Mnstirea Cldruanu vreme de 2 ani pentru a face ucenicia in sculptur bisericeasc. Se intoarce in 1940 acas i gsete locul pustiit de ocupaia sovietic. A luptat pe front la Timioara i apoi in Ungaria. Este veteran de rzboi al Armatei Romane. Dup rzboi urmeaz cursurile colii de Cantrei (4 ani) la Constana, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Mnstirea Neam i facultatea de Teologie de 4 ani la Bucureti. In anul 1946 este tuns in monahism la Schitul Brdiceti, in Episcopia Huilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948. In perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste impotriva scoaterii invmantului religios din coal; In anul 1955 a primit Sfanta Tain a preoiei. A slujit 5 ani la Mnstirea Nicula i in Parohia Jimbor - Cluj, cel mai mult activand ca preot la Schitul Brdiceti. In 1957 a inceput s studieze la Facultatea de teologie Ortodox din Bucureti, dar in 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism i condamnat la inchisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinarea mnstirilor i reducerea personalului monahal. A fost inchis la Galai, Jilava, Gherla i in colonia de munc din Delta Dunarii. La Jilava s-a intalnit cu ilutri oameni de cultur ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc i Vasile Vasilache, cel din urm ajuns vicar al Episcopiei Romaneti din New York. Aflat la inchisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credina ortodox pe marele crturar Nicolae Steinhardt. A ieit din inchisoare in 1964. Din anul 1969 a fost chemat s slujeasc Biserica la Manstirea "Sfinii Apostoli Petru i Pavel" din Hui - Catedrala episcopal. Studiile le incepuse in anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Printele obinand titlul de liceniat al Facultii de Teologie in 1971. Intre anii 1978-1988 fost stare al Manstirii "Sfinii Apostoli Petru i Pavel" din Hui. In anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru "rzvrtire" i "uneltire impotriva siguranei statului", in fapt pentru protestele sale materializate in 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauescu, cu privire la morala poporului roman i la ateismul in comunism. Intre anii 1996-2002 a indeplinit funcia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Huilor.

P.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14747&data=2008-10-21