< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 21 octombrie 2008

Fostul KGB actualul FSB va supraveghea frontierele Abhaziei si Osetiei de Sud

Serviciul rus de Frontiera, care se afla in subordinea Serviciului Federal de Securitate (FSB), fost KGB, va asigura securitatea frontierelor Abhaziei si Osetiei de Sud, regiuni separatiste georgiene proruse, a caror independenta a fost recunoscuta de Moscova la 26 august.

Ministerul rus de Externe a anuntat ca autoritatile de la Moscova vor semna un document in acest sens cu Abhazia si Osetia de Sud, imediat ce Duma de Stat, va ratifica acordurile de cooperare incheiate de Rusia in luna septembrie cu cele doua republici autoproclamate. Acordurile au fost trimise luni Dumei spre aprobare in regim de urgenta de catre presedintele rus Dmitri Medvedev, documentele urmand sa fie ratificate la 29 octombrie, relateaza ziarul Kommersant, preluat de Agerpres.

Importanta pentru Moscova a acestor acorduri cu Abhazia si Osetia de Sud se explica prin faptul ca ele ofera largi posibilitati in materie de cooperare militara. Cele doua acorduri, in forma aproape identica, prevad ca "fiecare parte va acorda armatei celeilalte parti dreptul de a construi, de a moderniza si de utiliza infrastructura si bazele militare pe teritoriul sau".

Este putin probabil ca Suhumi, capitala abhaza, si Thinvali, capitala sud-osetina, sa decida intr-un viitor apropiat instalarea de baze militare pe teritoriul rus, noteaza Kommersant. In schimb, la inceputul lunii septembrie, ministrul rus al apararii Anatoli Serdiukov raporta presedintelui Medvedev ca problema desfasurarii unui contingent de 3.800 de soldati in fiecare din cele doua teritorii a fost reglementata cu liderii abhaz si oset.

Pe de alta parte, Moscova are intentia de a profita in lunile ce vin de o alta posibilitate oferita de acordurile de cooperare, aceea de a prelua controlul intregului perimetru al frontierelor Abhaziei si Osetiei de Sud, inclusiv in sectoarele georgiene.

"Totul va fi organizat in acelasi mod ca in Armenia. Supravegherea frontierelor se va efectua cu finantare si efective comune", declara luni, Andrei Kelin, director al Departamentului CSI din cadrul Ministerului rus de Externe. "Daca Abhazia si Osetia de Sud vor decide intr-o zi sa-si asigure singure supravegherea frontierelor lor, rusii vor parasi aceste "tari" , sustine diplomatul rus.

Numai ca Abhazia si Osetia de Sud, ale caror parlamente au ratificat la 24 septembrie si, respectiv, la 2 octombrie, acordurile de cooperare cu Rusia, se declara pregatite sa-i primeasca pe granicerii rusi. "Prezenta lor va contribui la securitatea statelor noastre", a afirmat ministrul adjunct al apararii abhaz, Garri Kupalba. "Cel mai sigur este ca frontiera sa fie pazita de rusi. Este o necesitate care exista si inainte de agresiunea georgiana", a declarat si un reprezentant din Osetia de Sud. "Ineficienta observatorilor internationali este evidenta si frontiera noastra are nevoie de intariri ", a adaugat acesta.

Trupele ruse s-au retras la inceputul lunii octombrie din zonele-tampon dintre Georgia si cele doua regiuni separatiste, conform acordului de pace negociat cu Uniunea Europeana, care a desfasurat in zona o misiune de observatori.

Fortele ruse, pe langa faptul ca si-au intarit prezenta in teritoriile separatiste, sunt inca prezente in doua zone care se aflau sub control georgian inainte de conflictul din luna august: districtul Ahalgori, in Osetia de Sud, si defileul Kodori, in Abhazia.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14738&data=2008-10-21