< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 21 octombrie 2008

Angela Merkel, nemultumita de atingerile lui Nicolas Sarkozy

Cancelarul german Angela Merkel s-a plans la Ambasada Germaniei din Paris de modul mult prea amical de a interactiona al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care ori o loveste amical pe spate, ii pune mana pe umar, o ia de brat sau o cadoriseste cu cate un sarut, scrie marti ElPais.com, citat de Agerpres.

Seful executivului de la Berlin a cerut ca doleanta sa sa fie transmisa mai departe administratiei prezidentiale franceze, sustinand ca nu este vorba de o respingere personala, ci de o chestiune de diferenta culturala.

Potrivit cotidianului elvetian Le Matin, "atingerea fizica nu face parte din cultura germana, si cu atat mai putin din cultura estului german". Mai mult, Merkel este si protestanta, ceea ce implica adoptarea unei anumite distante intre indivizi, o anume austeritate, atat in interior, cat si la exterior. "Afisarea fizica a sentimentelor nu este specifica germanilor", sustine corespondentul cotidianului Die Tageszeitung la Paris.

Poate ca de acum inainte presedintele Sarkozy va invata sa-si pondereze gesturile, chiar daca el nu concepe viata fara apropiere corporala si trebuie sa-si atinga interlocutorul - lucru normal intre francezi, si in general in tarile mediteraneene, mai noteaza cotidianul elvetian

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14721&data=2008-10-21