< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POVESTI, DESTINE, INTAMPLARI - marti, 21 octombrie 2008

Supravietuieste din mila trecatorilor

Drama: Muza pictorului Corneliu Baba a ajuns sa traiasca in strada

Cu sufletul un sipet cu amintiri din tineretea traita atat de aproape de un mare artist, pentru care a carui pictura a fost muza. La cei 72 de ani ai sai, Elena Petrica a ajuns sa traiasca o realitate mai mult decat dura. Aruncata in strada, cu putinele lucruri care ii mai amintesc de anii tineretii boeme, femeia care, in urma cu mai bine de jumatate de secol a fost modelul lui Corneliu Baba pentru una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, a vrut sa incheie conturile cu viata. Trupul Elenei Petrica e impovarat de ani, insa sufletul ii e plin de demnitate. Nu vrea mila, desi are o pensie de doar 20 de lei pe luna, tot ce isi doreste este un loc al sau, unde sa isi traiasca batranetile.

Chipurile batranilor oglindesc, adesea, o drama adanca de o viata. Priviri pierdute si ochi inrositi de lacrimi acunse de necunoscuti. Se indura cu greu sa povesteasca ce li s-a intamplat. Povara deciziilor este, insa, prea mare pentru umerii lor slabiti, si atunci abia, accepta sa ceara ajutor. Pentru Elena Petrica, batranetea nu a fost deloc induratoare. A ajuns sa traiasca pe strada, dupa ce proprietarul imobilului in care a trait ani de zile, a dat-o afara. Frumusetea care inca i-a ramas intiparita pe chipul batranei, in ciuda loviturilor pe care i le-a dat soarta, a contribuit, in urma cu cateva zeci de ani, la nasterea unor opere de arta extrem de valoroase.

Astazi insa, in loc sa aiba parte de recunoastere, a fost primita cu ignoranta si nepasare. Are 72 de ani, iar de multe ori poate fi zarita dormind in gara sau pe drumuri prafuite. in urma cu mai bine jumatate de secol, Elena a fost muza marelui pictor roman, Corneliu Baba, fiind modelul maestrului pentru faimosul "Portret de fata". La randul ei, a fost timp de 25 de ani pictorita. Are o pensie de 20 de lei pe luna si recent a ramas si fara locuinta.

"Cand mi-a spus proprietarul ca trebuie sa plec din casa, am vrut sa ma sinucid. Pentru ce sa mai traiesc?", a declarat batrana pentru cotidianul Ring. Chiar daca nu o mai ajuta la nimic, nici macar sa obtina un colt de paine, Elena Petrica nu a incetat niciodata sa picteze. Dragostea pentru arta nu a murit, desi suferinta i-a intristat inima. "Nu mi-am imaginat ca voi ajunge sa traiesc din mila altora", a mai spus indurerata femeia.

Acum, fostei muze a maestrului Corneliu Baba nu i-a mai ramas decat sa isi duca amintirile, atat cat mai are de trait. Este o parte din sufletul ei, pe care nici macar durerea nu a ucis-o. O farama dintr-o femeie care poate recrea istoria artei.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14696&data=2008-10-21