< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MEDIU - vineri, 10 octombrie 2008

Sute de milioane de oameni vor fi nevoiti sa migreze din cauza schimbarilor climatice

Pana in 2050 aproximativ 200 de milioane de oameni vor fi fortati sa caute locuinte intr-un mediu propice locuirii

Distrugerea mediului prin desertificare si inundatiile cauzate de schimbarile climatice ar putea forta, in urmatoarele decenii, sute de milioane de oameni sa isi paraseasca casele si sa migreze spre zone mai propice traiului, unde vor avea nevoie de noi locuinte. "Toti indicatorii arata ca ne confruntam cu o problema globala care incepe sa ia amploare", declara directorul Institutului pentru Securitate Umana si Mediu din cadrul Universitatii ONU din Bonn, Janos Bogardi.

"Expertii estimeaza ca, pana in 2050, in jur de 200 de milioane de oameni, echivalentul a doua treimi din populatia SUA, se vor muta din cauza problemelor de mediu", se arata intr-o declaratie a oficialilor Universitatii germane. Bogardi a declarat ca, momentan, numarul migrarilor cauzate de schimbarile climatice se situeaza undeva la 25-27 de milioane. Spre deosebire de refugiatii politici, care fug din tara lor, "migrantii climatici" cauta refugiu in propia tara, informeaza Reuters, preluat de NewsIn.

De asemenea, acesta a atras atentia asupra importantei stabilirii numarului exact de oameni nevoiti sa isi paraseasca caminele din motive precum recoltele agricole proaste, cauzate de incalzirea globala, astfel incat guvernul si grupurile de ajutorare din aceste state sa gaseasca o modalitate pentru a interveni. In trecut, cazurile similare erau incadrate la migratie economica, cu toate ca aceasta se refera la oameni tineri care isi cauta un loc de munca. "Migratia cauzata de mediu se refera la oameni mai saraci, la femei, copii si batrani, care se afla in situatii mai disperate in ceea ce priveste mediul inconjurator", a explicat el.

Experti din aproape 80 de tari se vor intalni la Bonn, intre 9 si 11 octombrie, pentru a discuta cum pot fi ajutati migrantii ajunsi in aceasta situatie din motive ce tin de mediul inconjurator. Cu toate acestea, un studiu efectuat in 22 de tari de catre reprezentantii Institutului din Bonn si ai altor institute de cercetare europene, pe tema motivelor migrarii arata ca retelele de trafic uman, ar putea beneficia de pe urma distrugerii mediului. In Bangladesh, "copiii si femeile, ai caror soti au murit din cauza ciclonului Sidr sau sunt plecati temporar pentru a munci in strainatate sunt o prada usoara si ajung sa fie inclusi in retele de prostitutie sau de munca fortata in India", a precizat Bogardi.

A.E.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14177&data=2008-10-10