< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - miercuri, 8 octombrie 2008

Un asteroid s-a aprins deasupra Africii

Un asteroid de numai cativa metri a intrat in atmosfera Pamantului deasupra Sudanului si a putut fi observat pe cer ca o dara luminoasa. El a deveni vizibil in nord estul Africii inainte de ivirea zorilor din ziua de marti, 7 octombrie, pe o traiectorie care se indrepta spre Marea Rosie. Anuntul a facut luni seara de cercetatorii de la Harvard si NASA, aceasta fiind pentru prima data in istorie cand oamenii de stiinta au putut face o asemenea avertizare in avans, relateaza AP.

Atunci cand au facut anuntul, astronomii au precizat ca este foarte putin probabil ca in urma intrarii in atmosfera planetei noastre, din mica piatra cosmica numita de cercetatori 2008 TC3 sa ramana fragmente care sa cada pe sol. Desi nu stiu cu exactitate cat este de mare si din ce este facut, expertii sustin ca asteroidul nu reprezinta niciun pericol pentru locuitorii din zonele unde este vizibil, el devenind, odata intrat in atmosfera, un meteor care ofera un frumos spectacol luminos celor care vor avea norocul sa fie in locul potrivit, la timpul potrivit. Dupa cu relateaza MSNBC, care citeaza SpaceWeather.com, printre norocosi s-au numarat si membrii unui echipaj olandez, al carui avion zbura la 750 de mile nautice de pozitia in care a fost prezisa producerea intrarii in atmosfera a asteroidului. "Din cauza distantei, nu a fost un fenomen de mari proportii, insa aceasta reprezinta totusi o confirmare a faptului ca un meteor lumios a fost vazut in directia prezisa", a explicat pe portalul citat meteorologul olandez Jacob Kuiper.

Asteroizi de mici dimensiuni lovesc Pamantul la fiecare cateva luni de zile, insa acesta este primul a carui traiectorie a fost descoperita inaintea observarii lui, fapt considerat un mare pas inainte in ceea ce priveste cercetarea obiectelor cosmice din apropierea Pamantului. "Aceasta este pentru prima data cand am putut prezice un impact", a subliniat Donald Yeomans, manager al programului NASA Near Earth Object, citat de AP. Obiecte de mici dimensiuni patrund in atmosfera terestra de doua-trei ori pe an, insa pana acum oamenii de stiinta nu au putut emite avertizari, a adaugat el. De aceasta data, cercetatorii au putut anunta impactul cu sase ore inainte ca acesta sa se produca. Asteroidul, avand un diametru estimat la intre unu si cinci metri a fost detectat pentru prima data cand se afla la o distanta cu putin mai mare de Terra decat Luna, precizeaza AP.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14009&data=2008-10-08