< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 4 octombrie 2008

JPMorgan ar fi fortat falimentul Lehman Brothers

Banca JPMorgan ar fi grabit falimentul Lehman Brothers, produs jumatatea lui septembrie, prin inghetarea unor active in valoare de 17 miliarde dolari, ce apartineau bancii falimentare, conform The Sunday Times, preluat de Money Channel. Publicatia britanica afirma, citand documente depuse la un tribunal din New York saptamana trecuta, ca JPMorgan este ''acuzata ca a inghetat lichiditati si titluri apartinand Lehman Brothers, de 17 miliarde dolari, in vinerea care a precedat falimentul bancii''.

''Comitetul creantierilor intelege ca Lehman Brothers avea active de 17 miliarde dolari plasate vineri seara la JPMorgan, inainte de sfarsitul de saptamana ce a precedat depunerii bilantului de luni, 15 septembrie. Comitetul intelege, totodata, ca in 12 septembrie 2008, JPMorgan a refuzat cererea Lehman Brothers de a-si accesa activele, inghetandu-i conturile in loc de a-i da banii'', se arata in documentele citate.

''Ca urmare a deciziilor JPMorgan, Lehman Brothers a suferit o criza de lichiditate imediata, care ar fi putut fi evitata daca nu s-ar fi produs niciunul dintre evenimentele care au avut loc'', afirma autorii documentului.

Lehman Brothers avea nevoie de 188 miliarde dolari pentru activitatile sale cotidiene, potrivit documentelor. JPMorgan a calificat insa acuzatiile ca ''nefondate''.

Toate marile companii de pe Wall Street si cele mai multe dintre firmele ce fac parte din finantele importante ale Europei, Japoniei si Chinei fac parte dintre creditorii importanti ai Lehman Brothers.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13928&data=2008-10-04