< Imprimare >      ZIUA ONLINE - IT&C - sambata, 4 octombrie 2008

Skype: stim tot ce vorbesti!

Citizen Lab, un grup canadian de cercetare, a anuntat ca a descoperit o uriasa baza de date continand mii de cuvinte care sunt considerate "sensibile" de catre autoritatile Chinei. Desi se banuia ca toate serviciile de comunicatii provenind din aceasta tara sunt supuse unei severe cenzuri, descoperirea acestei baze de date activa mai ales pe serviciile oferite gratuit de catre Skype demonstreaza ca exista intelegeri comerciale dictate politic.

Raportul Citizen Lab arata ca descoperirea acestei baze de date este agravata mai ales de fapul ca ea este public accesibila dezvaluind astfel datele personale ale utilizatorilor Skype. Compania a declarat ca este deschisa la colaborarea cu autoritatile chineze insa este "ingrijorata" de posibilele brese de securitate.

Cuvinte cheie precum "Tibet, "Falun Gong" sau chiar "democratie" au fost folosite pentru detectarea si stocarea a peste 150.000 de mesaje personale. Citizen Lab declara ca a descoperit un urias sistem de supraveghere care activeaza atat pe transferul de date prin internet cat si prin serviciile de voce oferite de terti.

Prin acest raport, Skype se alatura listei de companii intens criticate pentru raporturile pe care le au cu regimul de la Beijing, printre acestea numarandu-se si Google, Microsoft si Yahoo.

Claudiu COBILANSCHI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13920&data=2008-10-04