< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 29 septembrie 2008

Adrian Severin: Uniunea Europeana are nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia

Europarlamentarul social-democrat Adrian Severin a declarat luni ca in opinia sa si a grupului parlamentar pe care il reprezinta, Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca un parteneriat starategic cu Rusia care sa-i permita sa gaseasca solutii la provocarile pe care le ridica situatia internationala actuala.

Severin a subliniat ca grupul social-democrat din Parlamentul European va trimite o delegatie la Moscova, in pofida relatiilor tensionate pe care occidentul le are cu Rusia in ultimul timp, pentru a deschide drumul unei comunicari mai eficiente est-vest si pentru a da asigurari Rusiei ca Uniunea Europeana o considera inca un factor important de securitate in Europa.

"Grupul socialist considera ca, in etapa actuala, trebuie deopotriva respinse atitudinea conciliatorista si cea confruntantionista in relatiile cu Rusia, in vederea adordarii cu succes a marilor probleme ale lumii de azi. Pe de alta parte, Uniunea Europeana nu poate renunta la ceea ce se numeste diplomatia valorilor, adica la asezarea relatiilor internationale pe temeiul unor principii care imbina pragmatismul, cu moralitatea. De aceea, trebuie sa vedem in ce masura putem gasii linia de echilibru intre principialitate si eficienta in relatia dintre UE si Rusia", a declarat Severin pentru Agerpres.

Europarlamentarul PSD a aratat ca indiferent de rezultatul intrevederii pe care grupul din care face parte o va avea cu primul ministru rus Vladimir Putin ceea ce este important este ca se pastreaza capacitatea de dialog cu Moscova.

"Dar, faptul ca aceste intalniri vor avea loc este important, intrucat arata ca dialogul este posibil. Vom spune punctul nostru de vedere si vom inregistra punctul de vedere al partii ruse, iar apoi vom vedea cum putem sa transformam aceste informatii intr-o politica eficienta si substantiala", a declarat Severin.

Delegatia parlamentara sta la Moscova intre 30 septembrie si 2 octombrie, timp in care se va intalnii cu primul ministru rus Vladimir Putin, vicepresedintele Dumei, Aleksander Babakov, si cu liderul grupului "Numai Rusia" din Duma de Stat.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13596&data=2008-09-29