< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 27 septembrie 2008

Rezultate preliminarii: Extrema dreapta castiga 30% din voturi in Austria

Rezultatele preliminare la alegerile parlamentare din Austria dupa inchiderea urnelor acrediteaza cele doua partide de extrema-dreapta cu 30% din optiunile de vot exprimate, in timp ce partidele de centru si Partidul Social Democrat care a guvernat tara in ultima perioada au atins minime istorice, comunica Reuters.

Partidul Poporului, reprezentand spectrul conservator al scenei politice austriece, a primit in jur de 25% din optiunile de vot exprimate duminica, acesta fiind cel mai prost rezultat inregistrat de partid dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Rezultatele comunicate se bazeaza pe numaratoarea partiala a voturilor din centrele de votare inchise inainte de ora 15:00 GMT.

Unul dintre castigatorii alegerilor pare a fi micutul partid de extrema-dreapta Alianta pentru viitorul Austriei, care a urcat de la 4% in 2006 la 12% in scrutinul desfasurat in acesta duminica. Liderul partidului, Joerg Haider, este notoriu pentru discursurile sale in Parlament prin care cerea infiintarea unor lagare de concentrare sub forma unor colonii penale. Haider are radacini adanci in cadrul miscarii de extrema dreapta din Europa, tatal sau a facut parte din trupele de asalt care l-au adus pe Hitler la putere in Germania, mama sa a fost lider in tineretul hitlerist iar el si-a inceput cariera politica 1977 in cadrul partidului extremist Libertatea.

Haider continua sa fie un militant activ impotriva emigratiei si a fost in centrul unei dispute intre Austria si Uniunea Europeana, care a adus tarii sale sanctiuni economice si politice.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13551&data=2008-09-27