< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 septembrie 2008

Moscova ar putea propune Kievului construirea de portavioane pentru Flota rusa

In schimb, Ucraina ar trebui sa permita Flotei ruse din Marea Neagra sa ramana la Sevastopol si dupa 2017

Rusia ar putea propune Ucrainei angajarea santierelor sale navale in construirea de portavioane pentru navele ruse, in incercarea de a convinge Kievul sa permita stationarea Flotei ruse in peninsula ucraineana Crimeea si dupa anul 2017, cand expira contractul de inchiriere a bazei de la Sevastopol, a declarat fostul comandant al Flotei Nordului, amiralul Viaceslav Popov.

"Rusia ar putea face Ucrainei mai multe propuneri vizand cooperarea la nivelul industriei de armament. Una din aceste propuneri ar putea fi aceea ca in santierele navale ucrainene sa fie construite portavioane pentru Flota rusa", a declarat fostul comandant, in prezent sef al Comisiei navale din cadrul Consiliului Federatiei (Senatul rus), potrivit RIA Novosti, citata de Agerpres.

Declaratia sa vine ca urmare a afirmatiilor de marti ale ministrului rus al apararii Anatoli Serdiukov, potrivit caruia Moscova pregateste o serie de propuneri avantajoase pentru a convinge Kievul sa accepte prelungirea stationarii Flotei ruse la Sevastopol si dupa 2017.

"Noi dorim ca flota noastra sa ramana la Sevastopol si dupa 2017, cand expira acordul incheiat cu Ucraina. Vom face propuneri avantajoase atat in ceea ce priveste plata pentru inchirierea bazei de la Sevastopol, cat si dezvoltarea infrastructurilor sociale sau cooperarea bilaterala in industria de armament, in domeniul constructiei navale", a afirmat Anatoli Serdiukov, citat de agentiile de presa de la Moscova.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a exclus insa miercuri orice prelungire a stationarii Flotei ruse in Ucraina dincolo de termenul prevazut in contract, anul 2017. "Trebuie mentinut acest acord pana in 2017, intrucat el a fost semnat de cele doua tari, dupa care Ucraina va fi o zona libera de orice baza militara", a declarat dna Timosenko, potrivit AFP.

Rusia plateste in prezent 98 de milioane de dolari pe an pentru stationarea navelor sale in Ucraina, suma considerata derizorie de anumiti experti ucraineni si care nu este platita cu bani lichizi, ci scazuta din datoria istorica acumulata in anii '90 de Ucraina pentru gazele naturale rusesti.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13318&data=2008-09-24