< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 septembrie 2008

Autoritatile sudaneze: Ostaticii sunt teferi iar rapitorii prefera sa negocieze cu guvernul german

Sudanul a anuntat miercuri ca regiunea in care se afla cei 19 ostatici capturati saptamana trecuta, in Sahara, la granita dintre Egipt, Sudan si Libia, a fost incercuita iar captivii sunt monitorizati de la distanta, cu mare discretie, pentru a se evita pierderile de vieti omenesti, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres. "Avem noi informatii ca ostaticii sunt bine, sanatosi. Deocamdata, suntem siguri" de acest lucru, a declarat pentru Reuters Ali Youssef Ahmed, un responsabil de rang inalt al Ministerului de Externe de la Khartoum.

Ostaticii "sunt urmariti de la distanta si le cunoastem orice miscare". Ei sunt monitorizati atat de forte sudaneze, cat si de cele egiptene, care isi coordoneaza actiunile, a adaugat oficialul sudanez, subliniind ca, deocamdata, identitatea rapitorilor nu este cunoscuta, in pofida speculatiilor privind originea lor egipteana, sudaneza sau ciadiana.

La Cairo, ministrul turismului egiptean Zoheir Garanna a indicat ca Egiptul "continua fara incetare eforturile vizand eliberarea ostaticilor", in cea de-a cincea zi de la rapire. "Egipteni, germani, italieni si romani coopereaza strans", pentru eliberarea ostaticilor, a declarat la randul sau ambasadorul Romaniei in Egipt, Gheorghe Dumitru, citat de AFP.

In acest scop, o echipa de agenti egipteni s-a deplasat in Sudan.

Pe de alta parte, rapitorii au anuntat ca prefera sa negocieze cu guvernul german, nu cu cel egiptean, au declarat pentru EFE surse oficiale sudaneze, sub rezerva anonimatului. Acestea au explicat ca raufacatorii ii considera pe negociatorii germani mai seriosi decat pe cei egipteni.

Patru barbati inarmati au rapit vineri, 19 septembrie, in regiunea desertica dintre Dakhla si Gilf al-Kabir, in Egipt, 11 turisti europeni - cinci germani, cinci italieni, o romanca - si opt insotitori egipteni, pe care i-au transportat ulterior in Sudan, in apropiere de Jebel Owenat.

Plina de dune si grote preistorice, zona vizata, initial neapreciata de turisti, a devenit o atractie pentru amatorii de safari, care platesc 10.000 de dolari pentru un sejur de 15 zile. Turistii pot vizita, de asemenea, Pestera Inotatorilor, devenita celebra dupa vizionarea nu mai putin celebrului film "Pacientul englez".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13308&data=2008-09-24