< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 septembrie 2008

Rusia propune Kievului o alternativa la NATO

Moscova tine cu dintii de Ucraina

Tratatul de Securitate Colectiva din cadrul Comunitatii Statelor Independente, din care fac parte Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan, Rusia si Uzbekistan, reprezinta structura cea mai eficienta de securitate pentru Ucraina, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa la Moscova, secretarul general al acestei organizatii, Nikolai Bordiuja, transmite RIA Novosti, citata de Agerpres.

"Am spus de nenumarate ori ca, din punctul de vedere al actiunilor statului pentru asigurarea securitatii nationale, Ucraina se afla in stransa legatura cu tarile spatiului postsovietic, in primul rand cu Rusia", a apreciat Bordiuja, notand ca atat Rusia, cat si Ucraina "au scoli militare asemanatoare, armata exploateaza acelasi gen de tehnica, iar Ucraina nu poate sa combata eficient traficul de droguri si migratia ilegala fara ajutorul serviciile speciale ale Rusiei".

"Cred ca cea mai rationala si mai putin costisitoare cale pentru Ucraina este aderarea ei la Tratatul de Securitate Colectiva din cadrul CSI si nu la NATO", a reiterat oficialul rus, subliniind faptul ca 'acest lucru este posibil in cazul in care elita politica de la Kiev va manifesta vointa politica in acest sens".

"Daca elita politica ucraineana va intelege ca va putea crea un sistem eficient de securitate pentru Ucraina, prin colaborare cu statele vecine, si nu cu o putere aflata la mii de kilometri, acest lucru devine posibil", a subliniat acelasi responsabil de la Moscova, facand aluzie la SUA.

"Este nevoie doar de dorinta si de respectarea catorva chestiuni procedurale, care sunt reglementate prin documentele corespunzatoare ale organizatiei cu privire la primirea de noi state membre" , a mai indicat Nikolai Bordiuja. Mai ales, a adaugat secretarul general al Tratatului de Securitate Colectiva din CSI, ca pentru aderarea la Tratatul de Securitate Colectiva, Ucraina nici nu trebuie sa indeplineasca atat de multe conditii ca pentru aderarea la NATO.

Majoritatea ucrainenilor au in continuare o atitudine negativa fata de aderarea tarii lor la NATO, dupa cum releva rezultatele unui sondaj realizat intre 9 si 17 septembrie de Centrul de studiere a opiniei publice din Kiev - Sofia, relateaza Unian.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13297&data=2008-09-24