< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 septembrie 2008

Procesul de la Haga provoaca isterie in Ucraina

Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie

Decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga referitor la platoul continental din jurul Insulei Serpilor nu va fi in niciun caz una in favoarea Ucrainei, gratie pozitiei ambigue a autoritatilor de la Kiev, a declarat miercuri, pentru agentia de presa rusa Novai Reghion, deputatul Vadim Kolesnicenko, din partea Partidului Regiunilor.

"CIJ va da o decizie cel mai devreme la inceputul anului viitor, insa de pe acum ne este clar ca aceasta decizie nu va fi in niciun caz in favoarea Ucrainei", a insistat el, adaugand: "Kievul a facut totul pentru ca Romania sa aiba sorti de izbanda la Haga".

"In timp ce evoca permanent amenintarea rusa la adresa Crimeii, autoritatile ucrainene nu au spus un cuvant legat de statutul Insulei Serpilor, de fapt, pretentiile teritoriale ale Romaniei. O intrebare logica se impune in cazul unei asemenea taceri: fie cineva are interese proprii sau de grup, fie tradeaza interesele nationale. S-ar putea insa ca aceasta tacere sa se explice prin faptul ca Ucraina incearca sa atraga Romania ca nou lobby-ist al ei in vederea aderarii la NATO si UE", a explicat parlamentarul ucrainean, citat de Agerpres.

Anterior, relateaza Novai Reghion, deputatul BIUT Vladimir Polahalo acuzase Ministerul ucrainean de Externe ca nu a informat deloc opinia publica din tara despre inceperea si desfasurarea fazei orale a procesului dintre Romania si Ucraina cu privire la delimitarea platoului continental si a spatiilor maritime in Marea Neagra. Aceasta, in opinia sa, ar insemna un singur lucru: existenta unei intelegeri secrete intre presedintele Viktor Iuscenko si partea romana.

Acuzatiile la adresa Romaniei nu au contenit in ultimele zile in presa ucraineana dupa ce o parte din analistii de la Kiev a afirmat ca balanta CIJ va inclina de partea Romaniei.

Intr-un articol publicat in editia din 21 septembrie a cotidianului Segodnya, scriitoarea ucraineana Oles Buzina afirma ca "niciun stat din lumea care se respecta nu tine cont de aceasta pravalie" (Curtea Internationala de Justitie de la Haga). Pentru "a inchide gura lacoma a Romaniei", ea propunea autoritatilor statului ucrainean sa faca aluzie Bucurestilor ca Ucraina ar putea recunoaste independenta Transnistriei.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13294&data=2008-09-24