< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 24 septembrie 2008

Ambasadorul Rusiei la NATO: Ucraina si Georgia nu vor primi in decembrie Planul de actiune in vederea aderarii la NATO

Ucraina si Georgia nu vor adera in decembrie la Planul de actiune in vederea aderarii la NATO (Membership Action Plan -MAP), asa cum au declarat anterior presedintii celor doua republici ex-sovietice, Viktor Iuscenko si, respectiv, Mihail Saakasvili, relateaza miercuri postul de radio Eho Moskvi.

"Eu cred ca asta nu se va intampla", a afirmat, pentru postul de radio citat, reprezentantul permanent al Rusiei la sediul NATO din Bruxelles, Dmitri Rogozin, citat de Agerpres.

"Asa cum Turcia va adera la Uniunea Europeana nu mai devreme de un deceniu sau doua, asa si Georgia si Ucraina vor fi primite in NATO in decursul unei lungi perioade. Pur si simplu, ei incearca sa ne tina cu nervii incordati la maximum", a explicat Rogozin, invitat marti intr-o emisiune de dezbatere la postul de radio Eho Moskvi.

"Insa, daca pronosticul meu nu se va adeveri si Georgia si Ucraina vor primi MAP in decembrie, partenerii nostri din NATO vor trebui sa inteleaga ca s-a dus cooperarea, s-a zis si cu aceasta pace rece. Eu cred ca ei inteleg asta, pentru ca exista in planul relatiilor internationale o linie rosie care nu poate fi depasita, iar aceasta este zona intereselor noastre nationale extrem de importante", a afirmat Rogozin, intrebat in legatura cu posibilitatea ca la reuniunea ministeriala a Organizatiei Atlanticului de Nord din decembrie Georgiei si Ucrainei sa li se ofere statutul oficial de tara candidata la NATO.

"Aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO nu va aduce un spor de securitate nici uneia din ele si nici Rusiei, iar oamenii cu mintea limpede inteleg acest lucru", a concluzionat ambasadorul Rusiei la NATO.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13285&data=2008-09-24