< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - miercuri, 24 septembrie 2008

UPDATE 10:00 Bsescu: Voi colabora cu orice Guvern care nu e dependent de oligarhi sau de interese de grup

ULTIMA ORA:

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, in ciuda progreselor din ultimii ani, Romania ramane o tara a contrastelor. "Unii cetatenii sunt exclusi de la beneficiile aderarii la UE", a spus seful statului, intr-un discurs rostit la Parlament. PNL a boicotat cuvantarea presedintelui, iar parlamentarii PSD au lipsit in masa. De asemenea, nu a fost prezent nici un lider de partid sau de grup.

Bsescu a vorbit despre increderea in sistemul judiciar care este in acest moment sczut. El a mai subliniat c pentru muli ceteni, justiia este un lux pe care nu i-l mai pot permite. Cu toate acestea, dup aderarea la Uniunea European, reforma sistemului judiciar a fost accelerat. "Este nevoie de o nou viziune, noi instrumente de guvernare democratic, noi atitudini, noi comportamente", a declarat preedintele.

Un alt subiect despre care a vorbit Traian Bsescu este situaia economic a rii. Preedintele susine c structura acesteia este una dintre cele mai sczute din toate rile Uniunii Europene in acest moment. Una dintre probleme ar fi c Romania aloc ineficient resursele pe care le deine. Bsescu a dat ca exemplu PIB-ul pe locuitor din Romania care nu reprezint decat 40% din media european.

O alt problem ar fi in acest moment, conform preedintelui, alocarea ineficient a mainii de lucru. Romania are nevoie de timp pentru a face un salt in eficien iar rezerva strategic de eficien a Romaniei este la ar, in medeiul rural. Bsescu mai susine c schimbarea locurilor de munc in mediul rural ar insemna o imbuntire a calitii vieii, o modernizare a Romaniei.

Bsescu a susinut c va conlucra cu orice guvern care rspunde provocrilor Romaniei de astzi i care nu rspunde intereselor oligarhiei, fcand totodat apel la o campanie electoral bazat pe programe i politici. El a mai spus in mesajul adresat Parlamentului, c se ateapt la o campanie electoral care s fie ocazia confruntrii intre programe i politici, bazat pe soluii realiste, i nu pe promisiuni demagogice. "Voi conlucra cu orice guvern care rspunde provocrilor Romaniei de astzi i care nu rspunde intereselor oligarhiei. Voi conlucra cu orice guvern care folosete creterea economic pentru a investi in Romania viitorului, un guvern care nu este gata s sacrifice interesele generale pentru interesele personale sau de grup", a adugat Bsescu.

---------------------------------

Preedintele Traian Bsescu a adresat, miercuri, plenului reunit al Parlamentului, un mesaj pe teme de politic intern i extern.

De altfel, eful statului a pregtit terenul pentru intalnirea cu senatorii i deputaii printr-un discurs susinut mari sear, cu ocazia conferinei de aniversare a 15 ani de la infiinarea Camerei de Comer americane, in care a lansat un atac indirect la adresa clasei politice. Bsescu a apreciat, in expunerea despre un stat modern, c Guvernul nu trebuie s negocieze cu grupurile de interese in detrimentul cetenilor, iar parlamentul s adopte legi in interesul unora, defavorizandu-i pe ceilali.

Totodat, eful statului a invocat lipsa de preocupare pentru viitor a clasei politice, care prefer "invocrile demagogice ale viitorului in care totul arat minunat dar este este dezlanat i irealizabil". Bsescu a apreciat, in context, c "dac partidele noastre ar fi mai solide, ele ar trebui s vad in ce mod pot fi corelate viziunile cetenilor. Ca s poat face aa ceva partidele ar trebui s fie aproape de ceteni, s ii asculte, s le sintetizeze opiniile pentru a le face apoi accesibile tuturor prin prisma diverselor sensibiliti politice", a precizat Bsescu. El a vorbit i despre nevoia de transparen a statului roman, nevoia de modernizare, dar i de predictibilitate, artand c textul constituional trebuie s prevad proceduri i mecanisme de depire a crizelor din cadrul unui regim i un echilibru al puterilor.

Tonul critic al preedintelui nu ar fi o premier, eful statului acuzand in nenumrate randuri Guvernul care st la mas cu grupurile de interese i afirmand despre Parlament c face legi pentru infractori.

In 8 septembrie, preedintele Traian Bsescu a solicitat conducerilor Camerei Deputailor i Senatului s se adreseze Parlamentului pe data de 24 septembrie pe teme ce vizeaz politica intern i extern a Romaniei. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, sptmana trecut, solicitarea efului statului.Potrivit art.88 din Constituie, preedintele Romaniei adreseaz Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naiunii.

Ultima oar cand preedintele s-a adresat Parlamentului a fost anul trecut, pe 30 mai, dup suspendarea sa. Atunci, el a declarat c rezultatul din 19 mai, intr-o democraie autentic, ar trebui s duc la demisia Guvernului i declanarea alegerilor anticipate i a subliniat c voina poporului este in acest moment deturnat de ctre clasa politic. Totodat, el a propus ca baz de formare a unui nou Guvern -in cazul in care Cabinetul Triceanu II nu demisioneaz i nu se convoac anticipate- rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 i cel al referendumului de la 19 mai.

Anterior, in februarie, inainte de suspendarea sa, Bsescu a consultat deputaii i senatorii in legtur cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal. De asemenea, unul dintre momentele importante in care eful statului s-a adresat Parlamentului a fost in decembrie 2006, cu ocazia prezentrii Raportului Tismneanu privind condamnarea comunismului, edin ce a fost boicotat de preedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13271&data=2008-09-24