< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - miercuri, 24 octombrie 2007

Guvernul isi va asuma luni raspunderea pe votul uninominal

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi proiectul de lege privind votul uninominal. Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe acest act normativ, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat, marti seara, decretul referitor la convocarea unui referendum pe aceeasi tema. Premierul a declarat ca Guvernul a luat aceasta decizie pentru ca senatorii si deputatii nu au urgentat dezbaterea proiectului aflat la Senat.

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a afirmat ca Executivul a trimis, astazi, Parlamentului proiectul de lege privind votul uninominal pe care isi va asuma raspunderea in fata Legislativului, actul normativ urmand sa fie discutat in sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere, programata pentru ora 13.30. Parlamentarii vor avea termen cinci zile pentru depunerea de amendamente la proiectul de lege, care pot fi sau nu acceptate de Executiv, dupa care premierul va prezenta in sedinta comuna a Camerelor legislative proiectul de lege, asumandu-si astfel raspunderea pentru acesta.

Conducerea liberala a decis, luni, ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pe legea votului uninominal.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca a semnat decretul de organizare, simultan cu alegerile europarlamentare, a referendumului pentru votul uninominal, in care cetatenii vor fi intrebati daca sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii sa fie alesi cu scrutin majoritar uninominal in doua tururi.

Conform articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Acelasi articol mai prevede ca Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care seful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, precizeaza Constitutia.

A.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1314&data=2007-10-24