< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 16 septembrie 2008

Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul

Georgia a prezentat interceptri telefonice, mari, despre care spune c demonstreaz c blindatele ruse au intrat in Georgia cu cateva ore inainte de declanarea atacului georgian din Osetia de Sud, relateaz Reuters, preluat de NewsIn.

Publicarea acestor interceptri intervine in condiiile unei campanii diplomatice din partea Moscovei, de de o parte, i a Tbilisi, pe de alt parte, pentru a demonstra c cealalat parte a tras prima in rzboiul soldat cu sute de mori.

Rusia spune c dovezile "nu sunt serioase". Ea a spus c micrile de fore despre care se vorbete in interceptri ar fi de fapt o rotaie de rutin efectuat de forele ruse care operau deja in Georgia, inainte de izbucnirea rzboiului.

Este vorba despre interceptarea unor discuii telefonice intre oficiali pentru sercuritate din Osetia de Sud. In una dintre ele un grnicer de lang Osetia de Sud spune la 7 august c blindatele ruse trec in Osetia de Sud.

"Convorbirile interceptate confirm c primele uniti ale armatei ruse, cu blindate, au intrat i au trecut prin tunelul Roki in dimineaa zilei de 7 august, cu mai mult de 12 ore inainte ca forele georgiene s inceap s se mobilizeze", a spus Ministerul georgian de Interne.

Rusia spune c a fost forat s lanseze un asalt aerian, terestru i naval impotriva Georgiei, pentru a opri "genocidul" comis de georgieni impotriva osetilor, dar liderul georgian Mihail Saakavili a spus sptmana trecut c Moscova a inceput rzboiul, invadand Georgia.

Intrebat despre interceptri, purttorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a spus: "Acest mod de a planta informaii gen 'Ce am auzit ' nu este ceva serios". Potrivit acestuia, imaginile din satelit obinute de stateole NATO vor demonstra c georgia a fost agresorul, ea a deschis focul asupra capitalei hinvali.

Un diplomat american a declarat c informaiile acesta sunt similare cu ceea ce i-au spus oficialii georgieni in acel moment.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12862&data=2008-09-16