< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 16 septembrie 2008

Cinci fosti secretari de stat au facut apel la Washington sa aleaga calea negocierilor cu Iranul

Cinci fosti secretari de stat din SUA au facut marti un apel public, in care au cerut viitoarei administratii americane sa opteze pentru negocieri cu Iranul, in detrimentul optiunii militare, relateaza Reuters, citata de Reuters.

Potrivit agentiei britanice de presa, autorii acestui apel public sunt Colin Powell, Madeleine Albright, Warren Christopher, James Baker si Henry Kissinger.

In opinia celor fosti sefi ai Departamentului de Stat american, negocierile cu Teheranul sunt obligatorii, intrucat posibilitatile SUA de a contracara dotarea Iranului cu arme nucleare pe cale militara sunt insuficiente.

Dupa cum remarca observatorii, printre fostii secretari de stat care au semnat apelul la dialog cu Teheranul se afla reprezentanti atat din tabara republicana, cat si din cea democrata.

Pozitia acestora subscrie punctului de vedere al candidatului democrat la apropiatele alegeri prezidentiale din SUA, Barack Obama, care, de asemenea, a facut apel la negocieri cu Iranul.

In schimb, candidatul republican la viitorul scrutin din SUA - John McCain - este adeptul unei linii mai agresive fata de Republica Islamica, cu care Washingtonul a rupt relatiile diplomatice in 1979, dupa revolutia islamica.

Actuala administratie americana a dat de inteles in diverse ocazii ca nu exclude un atac aerian punctual asupra obiectivelor nucleare ale Iranului, pentru a contracara accesul regimului fundamentalist de la Teheran la armele nucleare.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12861&data=2008-09-16