< Imprimare >      ZIUA ONLINE - IT&C - marti, 16 septembrie 2008

112 te localizeaza perfect

Serviciul de urgenta 112 e gata sa localizeze apelul initiat de pe mobil cu o precizie de doi metri, in functie de datele oferite de operatorul de telefonie mobila, serviciul de localizare a apelantului urmand sa fie complet functional din 20 noiembrie, potrivit reprezentantilor MCTI, se arata intr-un comunicat remis NewsIn.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), din 15 octombrie aceasta solutie va fi testata in toata Romania, urmand ca pe 20 noiembrie aceste serivciu de localizare a apelantului de pe telefonul mobil al serviciului de urgenta 112, sa intre in categoria serviciilor normale.

"Serviciul de urgenta 112 trebuie sa functioneze la parametrii Uniunii Europene. Planul a fost respectat in totalitate si va continua pana la sfarsitul lunii noiembrie, fiind intr-o etapa finala. Va asigur ca voi comunica cu toate partile implicate cu un singur scop, ca toti cetatenii care vor cere ajutorul, sa li se ofere asistenta prompt, pentru ca in 99%, aceste apeluri salveaza vieti. Aceasta solutie ne va ajuta sa eliminam si apelurile false, in numar de 33 de milioane, dintr-un total de 39 de milioane, cat s-au inregistrat anul trecut", a declarat ministrul comunicatiilor si tenhologiei informatiei, Karoly Borbely.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), acuratetea solutiei implementate, de identificare a apelantului 112 de pe telefonul mobil, ar trebui imbunatatita, momentan fiind la nivel de celula, iar serviciul nu este destinat urmaririi cetatenilor. Aceasta solutie de identificare este activa numai atunci cand apelantul formeaza numarul de urgenta si apelul este activ. Odata convorbirea terminata, persoana respectiva nu mai poate fi detectata.

Potrivit ministrului comunicatiilor, ca masura de pedepsire a celor care abuzeaza de acest serviciu, s-a hotarat ca atunci cand o persoana suna la serviciul de urgenta cu o solicitare falsa si este dovedit acest lucru prin sistemul de localizare, persoanei respective ii va fi bombardat telefonul cu peste o mie de mesaje, primind in prima faza un mesaj de avertizare. Pentru aceasta modalitate, s-au demarat discutii cu operatorii de telefonie mobila, pentru netaxarea acestor mesaje.

Z. O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12822&data=2008-09-16