< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 16 septembrie 2008

Guvernul SUA va face Romaniei o ofert oficial de avioane F-16 in urmtoarele sptmani

Washingtonul va face "in urmtoarele sptmani" o ofert Bucuretilor privind vanzarea de avioane de lupt F-16, fiind de ateptat ca Romania s o accepte, dorind s aib "o configuraie similar cu cea a NATO", a declarat pentru NewsIn Scott A. Harris, reprezentantul Lockheed Martin in Europa.

"In urmtoarele sptmani, Guvernul SUA va face o ofert oficial Romaniei. Desigur, vor urma negocieri i poate unele modificri, dar ateptm s vedem care va fi rspunsul", a declarat Harris corespondentului NewsIn la Bruxelles.

Reprezentantul Lockheed Martin, compania constructoare de avioane de lupt F-16, a explicat c "Romania ia serios in considerare achiziionarea de avioane F-16, deoarece dorete s aib o configuraie similar cu cea a NATO". In ceea ce privete competitorii europeni i planurile de a face interoperabile aceste sisteme, Harris a precizat scurt c "F-35 va fi avionul european".

Intrebat dac oferta ar putea include i avioane second-hand, Harris a rspuns: "Desigur, noi vrem s ajutm Romania cum putem, iar avioanele folosite sunt o opiune mai ieftin. In acest caz, implicarea guvernului SUA va fi mai mare", a precizat reprezentantul Lockheed Martin.

Pentagonul a anunat in luna mai c a informat Congresul american cu privire la posibilitatea de a vinde Romaniei 24 de avioane de lupt Lockheed Martin Corp F-16 i echipamente aferente, evaluate in total la 4,5 miliarde dolari. Congresul este notificat inainte de incheierea unor tranzacii majore de armament intre guverne strine i Pentagon. A fost i cazul Romaniei. Autoritile romane susin ins c nu au luat inc decizia in privina avioanelor multirol, pentru care mai exist oferte i din partea unor companii europene de armament.

Congresul ar fi putut respinge notificarea guvernului american, ceea ce nu a fost cazul, a precizat Scott Harris.

Potrivit unor surse militare de la Bucureti citate sptmana trecut de NewsIn, Ministerul Aprrii ar prefera ca statul s cumpere 24 de avioane multirol F-16 second-hand, care s fie interoperabile cu F-35, pentru a permite i achiziionarea a 24 de elicoptere de atac, necesare securitii trupelor din teatrele de operaiuni. Pasul ctre cumprarea unor avioane second hand F-16 la un pre sczut ar facilita trecerea ctre achiziionarea avioanelor F-35, care vor reprezenta viitorul standard al NATO in domeniu. Aceleai surse spun c cele 24 de avioane F-16 ar costa in jur de 800 de milioane de dolari.

Guvernul va adopta in curand o hotrare privind procedura de achiziie a avioanelor multirol, a anunat, sptmana trecut, ministrul aprrii, Teodor Melecanu. Cele cinci modele de avioane multirol aflate in curs sunt F-16, Eurofighter Typhoon, Gripen, F-18 si Rafalle.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12809&data=2008-09-16