< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 16 septembrie 2008

Reprezentantii Distrigaz Sud sustin ca pretul gazelor va creste cu siguranta de la 1 octombrie

Reprezentantii Distrigaz Sud au declarat, marti, ca pretul gazelor ar trebui sa creasca de la 1 octombrie. Aceasta crestere se datoreaza faptului ca pretul gazelor din import a crescut de la 480 dolari mia pe metri cubi la 500 de dolari in semestrul III, iar pentru semestrul IV se preconizeaza ca va ajunge la 550 dolari, informeaza NewsIn.

"Nu cred ca pretul gazelor nu va creste de la 1 octombrie, pentru ca si pretul de achizitie al gazelor creste. Pretul de achizitie al gazului rusesc a fost de 500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze pentru semestrul III. Previziunile pentru semestrul IV sunt de 550 de dolari/mia metri cubi gaze. Am prezentat autoritatii o serie de scenarii, pentru a justifica o crestere a tarifului incepand cu 1 octombrie. In momentul de fata, suntem intr-o faza incipienta. Insa metodologia prevede recunoasterea costurilor de achizitie a gazelor", a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Tranzactii Corporative de Energie din cadrul Distrigaz Sud, Nicolas Richard, in cadrul unei conferinte de presa.

Nicolas Richard a precizat ca distrigaz Sud nu a cerut Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere de 10% a pretului gazelor livrate populatiei, ci aceasta cifra a fost avansata de presa. Oficialul distribuitorului de gaze a mai spus ca Distrigaz Sud isi va recupera cresterile pretului gazului de import din Rusia, chiar daca ANRE va decide ca pretul gazelor livrate populatiei nu va creste de la 1 octombrie. "Daca a existat o diferenta intre costul de achizitie al gazului si pretul final catre client, automat va exista o recuperare a cresterilor ulterioare. Gazul cumparat de la Petrom si Romgaz a crescut, dar si gazul care vine din Rusia, care variaza in functie de cotatiile petroliere la nivel international", a mentionat Richard.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania cereri de majorare a pretului la gaze naturale, incepand cu 1 octombrie 2008. Aceste cereri sunt analizate in momentul de fata. Referitor la aceasta situatie, presedintele ANRE, Gergely Olosz, a precizat ca primirea unor cereri din partea operatorilor nu inseamna automat si modificarea pretului in sensul cresterii acestuia.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

A.E.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12806&data=2008-09-16