< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 16 septembrie 2008

Avocatii lui Voiculescu ataca si noua ordonanta CNSAS, iar procesul ar putea ajunge la Curtea Constitutionala

Avocatul lui Dan Voiculescu, Calin Zamfirescu, a cerut, marti, Tribunalului Bucuresti trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, motivand ca articolul 34 din Ordonanta CNSAS ar intra in contradictie cu alte articole din legea fundamentala, instanta urmand sa decida joi daca suspenda procesul.

In replica, reprezentantul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut un termen de 24 de ore pentru a depune dovezi impotriva cererii lui Voiculescu de sesizare a Curtii Constitutionale.

De asemenea, CNSAS a solicitat ca, pana la termenul viitor, sa depuna un act pe baza caruia instanta sa ia in discutie calitatea de colaborator al lui Voiculescu in contextul noii ordonante dupa care functioneaza Consiliul, avand in vedere ca legislatia privind CNSAS s-a modificat, iar procesul de pana acum s-a fundamentat pe documente intocmite pe vechile reglementari, transmite NewsIn.

CNSAS vrea ca instanta sa dea un verdict de colaborare cu fosta Securitate in cazul Voiculescu pe noua legislatie, potrivit careia doar instanta poate da un verdict in cazuri de colaborare cu fosta Securitate. Magistratii au respins, insa, cererea CNSAS privind discutarea calitatii de colaborator pe noua lege in acelasi proces, pe motiv ca marti era ultima zi cand aceasta putea fi depusa.

Cu alte cuvinte, CNSAS ar trebui sa deschida un alt proces pe numele lui Voiculescu privind calitatea sa de colaborator, asa cum prevede noua legislatie, in timp ce procesul care a inceput deja la Tribunal va avea in vedere doar contestatia presedintelui de onoare al Partidului Conservator impotriva deciziei date de Consiliu in 2006 in cazul sau.

La Tribunalul Bucuresti a inceput in august procesul in care presedintele de onoare al Partidului Conservator contesta verdictul primit de la CNSAS, potrivit caruia el fi fost colaborator al Securitatii, dosarul ajungand la aceasta instanta dupa ce tot avocatii lui Voiculescu au contestat legislatia CNSAS la Curtea Constitutionala.

Exceptiile invocate la Curtea de Apel in procesul Voiculescu de catre avocatul sau, deputatul Segiu Andon, au dus, in cele din urma, la schimbarea legii CNSAS. Astfel, dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. In prezent, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica, pana acum deciziile fiind luate de CNSAS.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12795&data=2008-09-16