< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 16 septembrie 2008

Republica Moldova intra in UE de pe peronul romanesc

Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania

Prezenta romanilor de peste Prut pe listele Parlamentului de la Bucuresti si participarea la procesul electoral din noiembrie agita apele la Chisinau

Partidele din Republica Moldova se implica in campania electorala din Romania. Ele isi delega reprezentanti in partidele romanesti inrudite, care apoi ii promoveaza pe acestia drept candidati in Parlamentul Romaniei, din partea unor regiuni ce cuprind si teritorii ale Republicii Moldova, a declarat liderul Partidului Democrat al Republicii Moldova, Dumitru Diacov. Potrivit lui Diacov, in alegerile parlamentare ce se vor desfasura in luna noiembrie in Romania, vor participa cetateni romani care locuiesc in Republica Moldova si care, potrivit Ambasadei Romaniei la Chisinau, se cifreaza la peste jumatate de milion.

In opinia presedintelui comunitatii rusesti de la Chisinau, Valeri Klimenko, participarea partidelor din Republica Moldova, precum si a unei numeroase parti a electoratului moldovean in alegerile din Romania, reprezinta inceputul procesului integrationist la care viseaza Bucurestiul: unirea Republicii Moldova cu Romania, transmite Agerpres.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, liderii de la Bucuresti vorbesc demult despre perspectivele unirii celor "doua state romanesti", insa dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana aceasta tema a inceput sa sune altfel. Recent, relateaza cotidianul rus, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in timpul vizitei sale la Seul, ca cele doua popoare fratesti se vor uni in cadrul Europei comune. In acest context, participarea politicienilor de la Chisinau, alaturi de posesori moldoveni de pasapoarte romanesti (Constitutia Republicii Moldova permite, deocamdata, dubla cetatenie) in alegerile parlamentare din tara vecina este considerata de numerosi analisti drept inceputul procesului integrationist, initiat in anii '90 ai secolului trecut de catre Frontul Popular.

Acum aceasta miscare, a carei lozinca principala a fost unirea Republicii Moldova cu Romania, se numeste Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), insa obiectivele lui au ramas aceleasi. In mod paradoxal, insa, PPCD, care pledeaza pentru statalitatea moldoveneasca, este reprezentat in parlamentul tarii, iar liderul sau, Iurie Rosca, ocupa postul de vicepresedinte al parlamentului. Prin urmare, acum PPCD a obtinut acces la tribuna europeana: un membru al acestui partid, Iuliana Gorea-Costin, a fost inscrisa de social-democratii romani pe listele de deputati pentru parlamentul Romaniei. Ea va candida intr-un judet care face parte din Republica Moldova. In noiembrie, aici se vor deschide sectii electorale, la care vor veni sa voteze localnici - cetateni ai Romaniei.

Problema cetateniei

Nimeni nu stie exact cati cetateni romani exista in Republica Moldova, insa la Ambasada Romaniei se vorbeste despre sute de mii de persoane. Anul trecut, un reprezentant al corpului diplomatic al Republicii Moldova declara ca Ambasada a primit circa un milion de cereri de obtinere a cetateniei din partea moldovenilor. Din acest motiv conducerea de la Chisinau s-a certat cu Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, iar acest lucru nu este de mirare: conform ultimelor alegeri, electoratul moldovean numara mai putin de 1,5 milioane de alegatori. In situatia in care un milion dintre ei vor fi cetateni ai Romaniei, rezultatele oricaror alegeri si referendumuri sunt usor de prezis.

Potrivit lui Valeri Klimenko, in aceste conditii, patriotilor nationalisti le va fi usor sa desfasoare un plebiscit privind posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania. Totusi, in opinia liderului democrat Dumitru Diacov, situatia nu este chiar atat de grava, in primul rand pentru ca in Republica Moldova nu sunt chiar atat de multi cetateni romani pe cat se afirma.

Totusi, Nezavisimaia Gazeta considera ca acest lucru nu anuleaza problema, mai ales dupa ce Partidul Liberal-Democrat (PLDM) si Partidul Democrat (PDM) din Republica Moldova au declarat ca s-au decis cu privire la favoritul lor pentru alegerile parlamentare din Romania. Potrivit comunicatului dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, PLDM si PDM sprijina candidatura lui Tudor Pantaru (in trecut, unul dintre liderii Frontului Popular), pentru a fi inclus pe listele Partidului Social Democrat al Romaniei.

In opinia liberal-democratilor moldoveni, Pantaru, "care a contribuit substantial la crearea statului independent Republica Moldova, va apara in mod eficient, in parlamentul Romaniei, si interesele cetatenilor Republicii Moldova". Si Partidul Democrat al Republicii Moldova considera candidatura lui Pantaru drept cea mai potrivita pentru a reprezenta interesele cetatenilor moldoveni in forul legislativ al Romaniei.

Alegerile parlamentare din Romania vor avea loc la 30 noiembrie 2008. Ultimele amendamente operate in Codul legislativ romanesc prevad posibilitatea ca reprezentanti ai Republicii Moldova sa fie alesi in parlamentul Romaniei.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12791&data=2008-09-16