< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 8 septembrie 2008

Premierul ucrainean Iulia Timosenko, audiata in dosarul otravirii presedintelui Iuscenko

Seful Executivului a sugerat ca ar face o coalitie cu opozitia prorusa

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, este chemata, pe 11 septembrie, la Procuratura Generala a Ucrainei, pentru a face declaratii in dosarul otravirii actualului presedinte, Viktor Iuscenko, anunta Rador. Intre timp, Timosenko a sugerat ca ar putea forma o coalitie cu opozitia prorusa.

Potrivit informatiilor serviciului de presa al Procuraturii Generale, audierea este planificata in concordanta cu etapele desfasurarii anchetei.

Iulia Timosenko a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca a primit instiintarea din partea Procuraturii Generale pentru data de 11 septembrie. Premierul crede insa ca este chemata in dosarul de urmarire penala pentru acuzatia de tradare nationala.

Timosenko ar face o coalitie cu opozitia prorusa

Pe de alta parte, Timosenko a sugerat pentru prima oara luni ca blocul sau prooccidental ar putea forma o coalitie guvernamentala cu opozitia prorusa, daca persista criza cu presedintele Viktor Iuscenko.

Timosenko a prezentat trei posibilitati, printre care o "schimbare" de coalitie, "pentru ca Guvernul sa poata continua sa lucreze", ceea ce ar insemna o alianta cu blocul prorus, relateaza AFP, preluat de ziare.com.

"Pana in prezent, exista trei solutii", dintre care "reinnoirea coalitiei" prooccidentale dintre blocul Timosenko si partidul prezidential este "cea mai buna", a adaugat ea.

Daca acest scenariu esueaza, fie se organizeaza din nou alegeri legislative anticipate, fie "formatul coalitiei se schimba pentru ca Guvernul sa poata continua sa lucreze si majoritatea sa aiba 350 de voturi" in Parlament, din totalul de 450, a declarat Timosenko.

" Cea mai rea dintre aceste variante este scrutinul anticipat . Nu este numai iresponsabil, ci si criminal sa conducem tara pe aceasta cale", la mai putin de un an dupa alegerile legislative anticipate precedente, a spus ea.

Partidul prezidential si-a anuntat marti retragerea din coalitia cu blocul Timosenko, in urma adoptarii unei serii de legi care diminueaza prerogativele presedintelui in favoarea Guvernului.

Legile au fost adoptate cu voturile Blocului Timosenko si prorusilor.

Timosenko a exlus de mai multe ori in ultimii ani orice posibilitate de alianta cu prorusii, iar oficializarea unei asemenea uniuni ar aduce o lovitura dura popularitatii sale.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12409&data=2008-09-08